Служебният министър на енергетиката Росен Христов даде повече информация за

...
Служебният министър на енергетиката Росен Христов даде повече информация за
Коментари Харесай

Росен Христов обясни защо преговорите с „Газпром” са важни

Служебният министър на енергетиката Росен Христов даде повече информация за договарянията с " Газпром ".

" Става въпрос за договаряния в границите на настоящия контракт с " Газпром ", посочи Христов.

" Ситуацията със настоящия контракт е следната - имаме контрактувани 3 милиарда куб.м на година. Задължително би трябвало да използваме 80% от тях. В противоположен случай би трябвало да ги платим, без значение дали ги използваме или не ".

" Тоест би трябвало да платим над 2 милиарда куб.м. Ние сме употребявали 1 милиарда куб.м. Ако не се възползваме от контракта и не изтеглим количествата, по този начин или другояче евентуално отиваме на арбитраж с евентуална опция да изгубим 9-цифрени суми. Това е нещо, от което България има най-малка потребност в този момент ", изясни министърът, представен от

Имаме потребност от доставка на газ на колкото се може по-ниска цена, означи той и добави, че съгласно контракта, който имаме в този момент с " Газпром ", цената на газа, който бихме получили в границите на този контракт, е близка до тази, която получаваме от Азербайджан.

" Тези два танкера, които предходното държавно управление контракти и през септември ще бъдат разтоварени, цената им е с към 50% по-висока от тази, която бихме получили в границите на настоящия контракт с " Газпром ", уточни той.

Според Христов колкото повече се смесва политика с стопанска система и предизборна акция с стопанска система, толкоз по-зле стават нещата за крайния консуматор.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР