Служебният кабинет замразява доходи и орязва социална подкрепа, това е

...
Служебният кабинет замразява доходи и орязва социална подкрепа, това е
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Комисиите в парламента приеха на първо четене нашите предложения за повишаване на доходите 

Служебният кабинет замразява приходи и орязва обществена поддръжка, това е най-антисоциалното държавно управление в последните години

„ Докато обсъждахме Изборния кодекс, в комисии в Народното събрание се одобриха предложенията на Българска социалистическа партия за нарастване на минималната работна заплата на 850 лева безвъзмездни учебници до 12 клас, еднократната помощ от 300 лева за деца от 1-ви до 4-и клас. ” Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в предаването „ Тази заран ” по bTV.

Тя дефинира като операция внушението, че Народното събрание се занимава единствено с изборното законодателство и напомни, че първите парламентарни решения са били свързани с военната помощ за Украйна и за пазаруването на нови 8 самолети F-16.

„ С измененията в Изборния кодекс даваме опция на хората да изберат по какъв начин да гласоподават – с хартия или на машина. 47% желаят с хартия, 48% – на машина. Свобода на индивида е по какъв начин да гласоподава ”, акцентира Нинова.

По нейните думи се е дал съответен отговор на подозренията за злоупотреби с машинното гласоподаване – гласоподаване с хартия и на машина, да се брои под видеонаблюдение, да няма тъмни стаички, където да се вършат операции и всички партии да имат присъединяване в комисиите.

„ Искаме почтен избирателен развой, почтено отчитане на гласовете и независимост на избор на хората. Това са правилата, на които сме стъпили ”, категорична бе Корнелия Нинова.

Тя обърна внимание и че към момента няма отчет на ЦИК дали има разминавания сред машинния протокол и преброените бюлетини и това засилвало съмненията.

„ Намерихме протоколи, на които има разминавания сред машини и хартия – с по 5-6 гласа, само че при 12 хиляди секции с по 5-6 гласа става много съществено. Също бяха показани протоколи, в които в единия има 7, в другия – 77 гласа за „ Демократична България ”. Така че има задоволително обстоятелства за внасяне на подозрения ”, сподели още Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия разяснява и информацията, че България ще бъде блокирана за Шенген: „ Несправедливо е във връзка с изпълнените механически условия, унизително е отделянето ни от Румъния и Хърватска, само че и да обърнем внимание на думите, които ни споделиха – корупция, защита на граница. В последните месеци виждаме гонки, починаха служители на реда, хващат мигранти на другия завършек на България. Трябва да кажем, че има проблем и да стартираме да го решаваме. ”

Нинова обърна внимание и че ежедневно гърмят кавги за корупция и това се вижда от Европа. „ Правосъдната промяна спря. Изнасят сигнали за корупция, в това число в служебния кабинет. Ето – регионалният шеф на Хасково взел участие в контрабанден канал, регионалният на София е замесен в скандал за продажба на парцели, новата сага „ Gemcorp ”, министърът на стопанската система Стоянов щял да прави фотоволтаична централа върху язовир „ Огоста ” – един от рисковите язовири ”, уточни тя.

Според нея държанието на „ Продължаваме промяната ” и „ Демократична България ” във връзка с Шенген е лицемерно. „ Преди две седмици от „ Българска социалистическа партия за България ” внесохме декларация в Народното събрание за Шенген, към която призовахме всички партии да се обединим – би трябвало да си защитим националния интерес и да заявим твърдо пред Европа, че сме изпълнили изискванията и би трябвало да влезем. „ Продължаваме промяната ” и „ Демократична България ” напуснаха залата, даже не натиснаха копчето „ за ” Шенген ”, напомни Нинова.

По нейните думи част от казуса е и отхвърли на служебното държавно управление да внесе бюджет и даде образец с това, че  границата изисква в допълнение финансиране, което в този момент няма по какъв начин да се обезпечи. „ Как в този момент да убедим европейските ни сътрудниците, че нещо сме подобрили, охранявайки границата? ”, попита Корнелия Нинова.

Тя дефинира като пагубно решението за заледяване на приходите. „ От през вчерашния ден има нова поръчка за растеж на цената на газ, от 1 януари с до 22% се усилва водата, цените на храните още веднъж потеглиха нагоре. В тази обстановка, да замразиш приходите е антисоциално. Това е най-антисоциалното и военизирано държавно управление в последните години ”, счита Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия уточни още, че е почнало анулиране на обществена поддръжка, която постоянното държавно управление е осигурило. „ Те споделиха, че всичко като обществена поддръжка от тази година ще продължат и за идната и излъгаха – орязаха 25-те стотинки за горивата, подвигат акциза на цигарите ”, акцентира тя.

Според Корнелия Нинова е трябвало служебното държавно управление да внесе нов бюджет с справедливи индикатори и партиите в Народното събрание да работят върху него сред първо и второ четене. Тя напомни и че предходната година се е говорило за предизборно наддаване, само че се е постигнало единодушие за рационални оферти и се е приел бюджет с болшинство, като даже ГЕРБ и Движение за права и свободи са подкрепили бюджета на Асен Василев.

„ И той проработи – преведохме хората и стопанската система през тежките зимни месеци, наложихме мораториум, подкрепихме икономиката и в края на нашия мандат постигнахме първо място по промишлено произвеждане. Сега за три месеца паднахме от първо на пето място ”, сподели още тя.

Според Корнелия Нинова ГЕРБ няма да съумеят да сформират кабинет, съдейки по това, че няма заявена поддръжка от партиите в Народното събрание, и акцентира, че позицията на Българска социалистическа партия, че няма да поддържа първия мандат, остава непроменена.

„ Бойко Борисов не е най-хубавото решение за България. 12 години управляваше, видяхме резултатите от това ръководство. Реставрация на тъкмо същите хора със същото управление не наподобява добре ”, добави тя.

По думите на Нинова това, че „ Продължаваме промяната ” се отхвърлят да създадат опит с втория мандат е неприятно и за тях, и за страната, тъй като имаме потребност от непоклатимост, от държавно управление и от работещ парламент. „ Но ние не бихме им се месили в техните решения, за разлика от тях, които  напоследък много жестоко влизат на терена на други партии и се занимават с вътрешнопартийните им въпроси – в частност Българска социалистическа партия ”, разяснява още тя.

Корнелия Нинова показа, че е останала разочарована от срещата за ляво обединяване в НДК. „ Събраха се, поговориха си, охулиха Българска социалистическа партия, сложиха изискване да се смени управлението и се разотидоха. Очаквахме нещо ново и нови леви хрумвания, с които да помогнем дружно да се съберем. Борба с неравенствата, увеличение на приходите и демографската рецесия не е нещо ново. Напротив – Българска социалистическа партия от години работи за това, в това число до момента в който управлявахме, направихме доста за решение на тези проблеми ”, разяснява лидерът на Българска социалистическа партия и заключи: „ Всичко, което излезе оттам са остарели лица със остарели хрумвания. ”

Според нея с тази среща вътрешната съпротива се е скрила зад Първанов, Дончева,Манолова и си е намерила нова форма, с която да нападна Българска социалистическа партия.

„ През 2016 година, когато бях определена за ръководител на Българска социалистическа партия, бях определена с стратегия за съществени промени. Тогава ограничихме мандатите на депутатите до 3 мандата – 12 години, мандата на ръководителя до 2 мандата – 8 години, въведохме директен избор на ръководител от всички членове на партията и  Националният съвет одобри решение да поканим всички напуснали Българска социалистическа партия да се върнат. От 2016 година насам те не се върнаха, в този момент им го подсетих, че партията е отворена за тях, в случай че желаят да се върнат ”, напомни Нинова.

Тя акцентира, че под нейно управление левицата е направила опит за обединяване: „ С АБВ бяхме в коалиция на предходните избори и имахме народен представител от АБВ. С Татяна Дончева водихме договаряния за общо явяване, само че в последния миг се провалиха поради условието ѝ да си сменим името на „ БСП-Движение 21 ”. Георги Кадиев беше народен представител от Българска социалистическа партия в предишния парламент. Те са напуснали по времето на Сергей Станишев и Михаил Миков, ние направихме усилие да ги върнем. Уви, не желаят. ”

Според Нинова става въпрос не за хрумвания, а за его. „ Искали равнопоставеност сред левите партии – Георги Кадиев дори няма партия, не я е записал. Ангел Найденов дава оценки на БСП…Вие хрумвания чухте ли? Нали е ново съвременно ляво – към какво да се обединим, към упоритостите им да станат депутати ли? За всеки от тях хиляди социалисти са работили – да бъде президент, да бъде народен представител, да бъде омбудсман. Те са част от напъните на доста хора в Българска социалистическа партия да заемат политически позиции и в този момент се обръщат против тези хора. Оставете ме мен и управлението, какво споделят на тези хора? ”, разяснява още по тематиката водачът на Българска социалистическа партия.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР