Служебният кабинет за първи път ще прибегне до емитиране на

...
Служебният кабинет за първи път ще прибегне до емитиране на
Коментари Харесай

200 млн. лв. дълг взема служебният кабинет

Служебният кабинет за първи път ще прибегне до издаване на дълг, с цел да покрие предстоящите дефицити до края на годината. На 7 септември Българска народна банка ще организира аукцион за разпространение на държавни скъпи бумаги за 200 млн. лева с пет-годишна срочност. Държавата чака да пласира книжата на вътрешния пазар при нулева рента.

В началото на годината държавното управление на Бойко Борисов към този момент усили дълга на страната с 800 млн.лв., откакто на няколко пъти пласира 5-годишни и 10-годишни ДЦК. При предходните излъчвания на 5-годишни ДЦК бе реализирана негативна рентабилност, което значи, че вместо да заплаща на кредиторите си, страната ще получи пари от тях.

Тази година Законът за държавния бюджет разрешава на страната ни да поеме нов дълг до 4.5 милиарда лева, с който би трябвало да се покрие заложеният недостиг в бюджета от 4.9 милиарда лева Според предлаганата от служебния кабинет актуализация на бюджета, дефицитът ще падне до 4.7 милиарда лева Към края на юли бюджетът е към момента на остатък с към 730 млн. лева
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР