Служебният кабинет вчера освободи от поста председател на Националния съвет

...
Служебният кабинет вчера освободи от поста председател на Националния съвет
Коментари Харесай

Проф. Гетов: Смяната ми като председател на НСЦРЛП е поръчка

Служебният кабинет през вчерашния ден освободи от поста ръководител на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули (НСЦРЛП) проф. Илко Гетов. Той оглави лекарствения регулатор през юни тази година след предложение на здравния министър тогава Асена Сербезова и решение на кабинета „ Петков “.  проф. Мила Власковска, лекар по медицина, професор по фармакология и член-кореспондент на Българска академия на науките. Била е представител на страната ни в Европейската организация по медикаментите, както и заместник-министър в първия кабинет на Бойко Борисов.

Пред bTV Власковска изясни, че ще даде изявление, откакто публично й бъде обявено, че оглавява лекарствения регулатор.

„ Това е поръчка, министърът извършва нечия поръчка. Аз с министъра не съм с се виждал от самото начало откогато е назначен, даже за 10 минути работа среща. Не мога да кажа на кого, питайте него ”, сподели проф. Илко Гетов пред bTV в отговор на въпрос дали знае за какво е заменен.

“Вероятно има доста огромни апетити за този пост, тъй като се наблюдават всички процеси в системата и това е последната стъпка преди разходването на обществени средства за даден лекарствен артикул “, добави той.

В позиция до bTV от здравното министерство показват, че „ претекстовете за смяната са свързани с възстановяване на успеваемостта в изпълняваните от Съвета функционалности “.

„ Ефективността на един подобен орган се мери с това има или няма забавени процедури. До момента нямаме нито една забавена процедура по виновност на Съвета “, разяснява претекстовете проф. Гетов.

10 процедури за нови медикаменти или на нови показания на към този момент утвърдени медикаменти са завършили тази година. Очаква се касата да стартира да ги заплаща от 2023 година Други 67 са в ход – главно в региона на онкологията, онкохематологията, множествената склероза и редките болести.

От Българския фармацевтичен съюз (БФС) се притесняват, че рокадата в регулатора може да забави процедурите, а от там и лекуването на пациенти с нови лечения.

„ Това значи, че те няма да могат да влязат в листата за реимбурсиране и някои от пациентите няма да могат да получат терапия, която да бъде заплащана от НЗОК “, изяснява председателката на БФС  Велина Григорова.

Списъкът за реимбурсиране е за медикаменти, за които заплаща касата. Ако те не влязат в него до края на тази година, няма да се заплащат с обществени средства през 2023 година, а вероятно през 2024 година

„ Ако ритмичността на работата на съвета по цени и реимбурсиране бъде нарушена, това ще заплаши директно живота на много пациенти “, съобщи доктор Иван Вецев от Националната пациентска организация.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР