Служебният кабинет ще внесе бюджет за 2023 година, за да

...
Служебният кабинет ще внесе бюджет за 2023 година, за да
Коментари Харесай

Гълъб Донев: Предвиждаме увеличение на пенсиите с 12%, ръст на учителските заплати

Служебният кабинет ще внесе бюджет за 2023 година, с цел да бъде гласуван в 49-ото Народно заседание. Това съобщи служебният министър председател Гълъб Донев в извънредно изявление пред Златимир Йочев в „ Тази заран “, написа Novini.bg.

„ Ще бъде заложено нарастване на заплатите на всички администрации, които не получиха нарастване през 2022 година. Предвиждаме нарастване на пенсиите с 12%, растеж на учителските заплати. Това е нещото, с което не отстъпваме във връзка с политиката по приходите “, акцентира той.

Донев дефинира решението не всички пенсионери да получат добавки за Великден като доста мъчно.

„ Когато се сложи една граница, постоянно има със стотинка или лев над тази граница, като хора остават недоволни. Към момента това е опцията на бюджета. Трябва да е ясно това, че политиците в 48-ото Народно заседание ограничиха служебното държавно управление да поема неочакван разход. Политиците ограничиха тази опция на служебното държавно управление да даде великденски добавки на всички пенсионери. Направихме разбор и тези 72 млн. лв., ориентирани към пенсионерите, са спестени пари от служебното държавно управление от антиинфлационни ограничения “.

„ Изборите завършиха и протекоха свободно, умерено и без основни нарушавания. Партиите са в безмълвие и не приказват за нарушавания. Аз съм подготвен да напусна този кабинет още от 2 август предходната година, когато застъпи служебният кабинет. Всеки длъжностен кабинет би трябвало да е подготвен след изборите да сдаде поста на идващия постоянен кабинет “.

„ Обяснявам мълчанието на партиите с това, че бяха сюрпризирани от резултатите, които получиха. Това е резултат от акцията, която водеха, обещанията към гласоподавателите, политиките, които представяха за бъдещото развиване на страната. Това, което гласоподавателите демонстрираха с този парламент, е политиците да вървят към обединяване и търсене на линии, които да ги обединят. Политиците би трябвало да търсят единството, целите и проблемите, които би трябвало да решат, с цел да имаме стабилно развиване напред в годините “, акцентира той.

„ Служебната власт се оправи с организацията на изборите, както го направи през октомври 2022 година, макар че бяха направени проблеми в законодателството – видеонаблюдението и усложняването на процеса с въвеждането на хартиената бюлетина. Служебният кабинет се оправи с провокациите “, безапелационен бе Донев.

Той добави, че следва да се обясни за какво над две хиляди устройства за видеонаблюдение не са излъчвали.

„ Предстои техническите екипи да изяснят за какво повече машини са дали недостатъци на тези избори спрямо предходните. С въвеждането на хартиената бюлетина се покачиха сигналите за платен избор. Образувани са над 145 досъдебни производства. За тези избори Министерството на вътрешните работи в съдействие с прокуратурата пресякоха огромна част от опитите за платен избор “, посочи служебният министър-председател.

„ Според сигналите всички партии са купували гласове. Това е притеснително, тъй като те би трябвало да съблюдават честността на изборите, да убеждават своите гласоподаватели, че купеният избор не взема решение проблемите. Политиците би трябвало да са тези, които да стоят като стожер да няма платен и корпоративен избор “.

„ Това, което министърът на финансите Росица Велкова направи, е да предизвести, че има опасности пред бюджета и финансовата непоклатимост на страната. Рисковете пред бюджета би трябвало да бъдат посочени в отчетите. Намирахме се в предизборна акция, когато излезе отчетът. Политическите партии са и виновници за положението на страната, тъй като през предходната година одобриха небалансирани решения за фискалната политика – повече разноски от приходите “, разяснява Донев.

„ Държавата не банкрутира. Служебното държавно управление управлява и ръководи устойчиво финансите. До момента имаме над 20% повишение на събираемостта от налози спрямо първите три месеца на предходната година “, изясни служебният министър председател.

„ Постъпленията от Данък добавена стойност са по-малко, тъй като имаме смяна в структурата на износа и вноса. Докато предходната година имахме повече импорт, което влече и повече Данък добавена стойност, в идващите месеци на служебното държавно управление имаме рекорден експорт, което значи, че би трябвало да връщаме Данък добавена стойност. Увеличеният експорт е добре, тъй като стопанската система работи. Чадър над огромни компании няма. Това са обвинявания, които се хвърлят в общественото пространство. Национална агенция за приходите и Митниците работят добре – това демонстрират и приходите. Тези обвинявания не са съществени “, уточни министър-председателят.

„ Към 7 април държавната хазна се ръководи доста добре. Ние сме на недостиг поради политиките, признати през предходната година. С 30% са увеличени разноските, а приходите с 20% - по тази причина излязохме на недостиг от 690 млн. лв. през първото тримесечие. Това гласоподаваха политиците “.

„ Още от 2 август предходната година започнахме да водим политика, която да подсигурява сигурността на енергийните доставки. Свалихме цените на горивата с над 20%. Газовите доставки са обезпечени до края на годината и са на най-ските цени за Европа “, съобщи Донев и посочи, че построена нужната инфраструктура, с цел да се реализира диверсификацията.

„ Всички ограничения и дейности за Шенген и еврозоната се подхващат. Подготвяме закон за еврото, който ще бъде импортиран в Народното събрание. В ръцете на депутатите е да одобряват законите, които подсигуряват участието ни в Шенген и еврозоната. За нея е значимо и непоклатимост на финансовата система. Напълно реалистично е влизане в Шенген през октомври “, сподели служебният министър председател.

Предприети са ограничения по отношение на страните, които блокираха присъединението, като продължава да се води разговор и с страните от Европейски Съюз.

„ За първите три месеца на тази година имаме невиждан растеж на върнати противозаконни мигранти, които са се пробвали да преминат. Този растеж е над 45% “, безапелационен е той.

„ България изпраща филантропична помощ. Военнотехническата помощ е според решението на Народното събрание от ноември 2022 година Ние като държавно управление съблюдаваме решението на Народното събрание. Не мога да кажа конкретика, тъй като са засекретени. Първите три продукта по нужда, които Украйна е поискала, са предоставени, само че нищо повече от това, което Народно събрание е гласувало “, изясни Донев и добави, че към момента не е ремонтирана украинска техника в България.

„ Не знам по какъв начин съветската страна има информация, че тук се ремонтират хеликоптери Ми “, добави Донев.

Военният спор би трябвало да бъде решен по кротичък път, изясни той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР