Служебният кабинет ще продължи да води диалог за приеманто на

...
Служебният кабинет ще продължи да води диалог за приеманто на
Коментари Харесай

Никога не сме имали по-голяма подкрепа. Кабинетът се надява на приемане в Шенген през март


Служебният кабинет ще продължи да води разговор за приеманто на България в Шенген и се надява това да се случи през март. Това стана ясно от думите на министрите на вътрешните и външните работи - Иван Демерджиев и Николай Милков в четвъртък.

Двамата разясниха да поддържат София по време на Съвета на Европейския съюз (ЕС), който гласоподава Хърватия да влезе в Шенгенското пространство, само че отхвърли България и Румъния .

" Въпросът беше политически, две страни взеха решение друго, 25 страни ни поддържаха, освен това безусловно и доста прозорливо, смятайки че това е вярното решение. Ние продължаваме да мислим, че това е вярното решение, положителни сме и ще работим в посока да се откри компромис, тъй че да се съгласят двете страни, които бяха резервирани през днешния ден ", сподели Демерджиев, представен от БНР.

Според него Австрия е дала да се разбере, че може да одобри компромис, който планува по-ефективен надзор на външната граница на Европейски Съюз от мигрантския напън

" Открити сме, подготвени сме за градивни решения, стига тези решения да са свързани с условия или с неща, които са потребни или за опазването на границата, или условия за участието на Шенген. Нидерландия не слага такива условия, там разговорът е по-труден, защото няма конструктивизъм в тяхната позиция ", добави Демерджиев.

Външният му сътрудник Милков уточни, че " в никакъв случай не сме имали по-голяма поддръжка ". Затова той се надява на позитивно решение още през март 2023 година: " Надявам се и най-малко ще работим всичко това да се случи както би трябвало, тъй като сме в цялостното си право. "

Бившата външна министърка и депутатка от ГЕРБ Екатерина Захариева разяснява, че е " недопустимо България и Румъния да бъдат оставени като някакъв буфер ".

Даниел Лорер от " Продължаваме промяната ", сподели, че решението не е толкоз неприятно и по-скоро се върви към отсрочване на приемането на България за първите месеци на идната година.

Според Ивайло Мирчев от " Демократична България " решението на Съвета на Европейски Съюз би трябвало да бъде урок за цялата политическа класа и " в границите на 2023 година всички в Народното събрание, държавното управление да създадем по този начин, че България да влезе в Шенген ".

" Решението не е ненадейно, то е разочароващо, само че не трябва да е обезсърчаващо ", съобщи Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия, добавяйки, че " тематиката към момента не е напълно затворена ".

По думите му България би трябвало да желае поддръжка от Нидерландия и Австрия за увеличаване и подсилване на отбраната на външните ни граници и повече взаимност: " Не да ни стопират, а да ни оказват помощ да се оправим, в случай че смятат, че не го вършим задоволително безапелационно. "
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР