Служебният кабинет реши - спешната помощ по въздух ще бъде

...
Служебният кабинет реши - спешната помощ по въздух ще бъде
Коментари Харесай

Прехвърлиха спешната помощ по въздух към правителствения авиоотряд

Служебният кабинет реши - незабавната помощ по въздух ще бъде трансферирана от комерсиалното сдружение „ България Хели Мед Сървиз ” към Държавния авиационен оператор.

С упоритостта България да има незабавна здравна помощ по въздух доникъде на година, кабинетът разпореди задачата на държавния авиоотряд.

„ Няма време за повече опити. Не може едно новорегистрирано сдружение, основано от нищото, да извършва тази активност. Това безспорен държавен приоритет, тъй като касае живота и здравето на хората ”, изясни вицепремиерът и министър на превоза Христо Алексиев.

Помощта ще бъде налична и безвъзмездна за всички жители, а финансирането ще пристигна от страната. До дни се чака да стартира и образованието на медицинските екипи и водачите.

„ Решението беше това да бъдат лекари със компетентност „ Анестезиология и реанимация ”, с цел да имаме най-адекватна помощ. Екип от доктор с здравна сестра ”, изясни здравният министър.
Първите бази на хеликоптерите ще бъдат в София, Безмер, Долна Митрополия и Чайка, край Варна. Нужни са и площадки за кацане в лечебните заведения.
Меджидиев разгласи, че към този момент има решение за пазаруване на 6 хеликоптера със средства от Плана за възобновяване и резистентност.

„ Първият хеликоптер по ПВУ ще го имаме още на 15 декември. Останалите - до 2025 година Това е една сполучливо приключена процедура ”, разгласи здравният министър.

За това какво е свършено досега, с цел да имаме въздушни коли за спешна помощ, вицепремиерът и министър на превоза нападна и предходната власт. „ През юли, в края на мандата си, сътвори това сдружение, може би, избрани хора, близки до тях, да бъдат уредени с позиции в един ръб. Дадох задоволително време на това сдружение да се провежда – няма резултат ”, регистрира Алексиев.

Отговор на рецензиите пристигна от шефа на сдружението „ България Хели Мед Сървиз ”. „ Абсолютно погрешни изказвания ”, акцентира Георги Гвоздейков.

Според Гвоздейков решението на Министерския съвет не е в сходство с европейските регламенти. „ Българският народ, за жалост, изгуби още най-малко от 6 до 9 месеца да се опитат да доставят хеликоптер, който е по този начин нужен за лицензирането на самия оператор ”, добави той.  
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР