Служебният кабинет работи в пълна мобилизация отвъд партийните линии, за

...
Служебният кабинет работи в пълна мобилизация отвъд партийните линии, за
Коментари Харесай

Над 2500 фирми искат средства по Плана за възстановяване за технологична модернизация

Служебният кабинет работи в цялостна готовност оттатък партийните линии, с цел да помогне на дребния и междинен бизнес посредством Плана за възобновяване и резистентност и да поддържа хората. Това съобщи в Смолян министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев

Той уточни, че се организират мобилни приемни в редица регионални градове в страната за разпространение на процедурите в помощ на бизнеса.

Пари има и те ще стигнат в точния момент до гръбнака на българската стопанска система - микро-, дребните и междинни предприятия, увери министърът.

Той акцентира големия интерес от страна на компаниите към първата отворена процедура по Плана за възобновяване за софтуерна рационализация. По негови думи тя е надхвърлила задачата от 1200-1300 компании, като над 2500 са подадените планови оферти за близо 634 млн. лева безплатна финансова помощ . Кандидатстването завърши на 21.09, а бюджетът на процедурата е в размер на 260 млн. лева, които са ориентирани точно към микро-, дребните и междинни предприятия, изясни Пулев.
 Отпускат 30,6 млн.лв. по Плана за възобновяване на 1400 компании за киберсигурност
Отпускат 30,6 млн.лв. по Плана за възобновяване на 1400 компании за киберсигурност

Компаниите могат да получат грантове до 20 000 лева

Той означи, че до няколко седмици Министерството на нововъведенията и растежа отваря и втората мярка за бизнеса по Плана за възобновяване . Тя е с бюджет 30,6 млн. лева и е за киберсигурност и ИКТ решения. С мярката предприятията ще могат да си създадат уеб страници, мобилни приложения, онлайн магазини, системи за ръководство и други Българските компании могат да получат грантове от 3000 лева до 20 000 лева, като няма да се постанова съфинансиране.

Предстои отваряне за кандидатстване и по третата мярка за бизнеса по Плана - тя е за създаване на ВЕИ за лично произвеждане и предпазване на сила (фотоволтаици и батерии). Бюджетът е в размер на 200 млн. лева, а четвъртата е за развойни действия и интелектуална благосъстоятелност с общ бюджет от 120 млн. лева
 Пеканов убеден: Получаваме €1,3 милиарда по Плана за възобновяване през есента
Пеканов убеден: Получаваме €1,3 милиарда по Плана за възобновяване през есента

Но идващото Народно събрание би трябвало да одобри редица значими закони, с цел да получим пари от втори транш

Само по линия на Министерството на нововъведенията и растежа по Плана за възобновяване до края на годината за микро-, дребните и междинните компании са планувани 600 млн. лева

По линия на структурните фондове на Европейския съюз от идната година ведомството ще разполага със 7 милиарда лева за поддръжка на микро-, дребни и междинни предприятия, научни центрове, иновационни и високотехнологични компании. Две от стратегиите, които са на обща стойност 5 милиарда лева са съвсем приключени и в развой на утвърждение от Европейската комисия. Едната от тях - Програма " Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията " 2021-2027 с бюджет към 3 милиарда лева към този момент е изпратена в Брюксел за утвърждение. Втората - " Програма за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна " с бюджет от 2.14 милиарда лева следва да бъде изпратена до дни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР