Служебният кабинет прие решение за безвъзмездно предоставяне за управление на

...
Служебният кабинет прие решение за безвъзмездно предоставяне за управление на
Коментари Харесай

Служебният кабинет даде безвъзмездно за 10 г. Античния театър на Община Пловдив

Служебният кабинет одобри решение за безплатно даване за ръководство на археологическа недвижима културна полезност " Античен спектакъл " - обществена държавна благосъстоятелност, на Община Пловдив за период от 10 години. Това осведомят от Министерството на културата на своята интернет страница.

Недвижимата културна полезност " Античен спектакъл " се намира в град Пловдив, ул. " Цар Ивайло " № 4 и съставлява аграрен парцел с повърхност от 6656 кв. м и четири здания.

Дейностите, свързани с запазване на културната полезност и реализирането на други научни, културни, просветителни и туристически действия, ще се правят в сходство с условията на Закона за културното завещание от Регионалния археологически музей - Пловдив.

Според открит през 2016 година древен надпис на старогръцки език, който е открит в неразкрито във времето стълбище на Античния спектакъл, археологическият монумент е датиран през 90-те години на I в. сл. Хр., най-вероятно при ръководството на император Домициан, когато градоначалник на Филипопол е бил Тит Флавий Котис - потомък на тракийската царска династия, три пъти първожрец на провинция Тракия, правосъден представител на метрополията и отговорник за градежите. Допреди няколко години се е приемало, че той е строен през 116-117 година сл. Хр., по времето на император Марк Улпий Траян. Театърът е просъществувал до края на IV в. Той е измежду най-добре непокътнатите антични театри в света.

Повече от 40 години Античният спектакъл в Пловдив е културно средище, като сцената му се употребява за класическа драма, концерти, танци и опера. Той е открит при прокопаване на основната транспортна улица под Трихълмието и неговото изследване продължава към 10 години - от 1968 до 1979 година. За публиката театърът отваря порти на 18 октомври 1981 година.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР