Служебният кабинет предлага минималната заплата да е 770 лева. Това

...
Служебният кабинет предлага минималната заплата да е 770 лева. Това
Коментари Харесай

Пълен обрат с минималната заплата! Ето колко предлага служебното правителство!

Служебният кабинет предлага минималната заплата да е 770 лв.. Това е с 60 лв. повече от сегашната заплата, съобщи БНР.

Предложението минималната работна заплата да е 770 лв. от 1-ви януари следващата година на служебното държавно управление е на фона на към този момент признати от Народното събрание с болшинство на първо четене промени в Кодекса на труда, съгласно които минималното заплащане да е половината от междинното за миналата година или 850 лв..

Днес финансовият министър Росица Велкова разяснява, че това ще утежни недостига и ще го увеличи с към един милиард лв..

В претекстовете на общественото министерство да предложи растеж от 60 лв. е посочено, че след последната актуализация от април тази година икономическата политика е изменена и е налице инфлационен развой. Актуализацията би трябвало да регистрира тези настъпили промени, с цел да се регистрира рисковете от възходящо неравноправие, беднотия измежду работещите и стесняване на вътрешното ползване.

Според данните на Национален статистически институт инфлацията в България през октомври е 17,6% на годишна база, а предлаганият нов растеж на минималната заплата е с 16,9% по отношение на размера от тази след облагане с налози и осигуровки. При предлагано 770 лв. минималното заплащане, чисто в джоба на хората, които го получават ще влязат 641 лв..

Според предварителни данни на Национален статистически институт, през третото тримесечие на 2022 година наетите на минимална заплата са близо 458 000 и на годишна база понижават със 7,6 на 100.

Постановлението би трябвало да се разиска в Националния тристранен съвет, преди да бъде признато от служебното държавно управление.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР