Служебният кабинет подготвя закон за приемане на еврото, обяви след

...
Служебният кабинет подготвя закон за приемане на еврото, обяви след
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Подготвяме закон за приемането на еврото

Служебният кабинет приготвя закон за приемане на еврото, разгласи след съвещанието на Министерския съвет служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов. Целта е предлагането да бъде прегледано от постоянен парламент, добави той и изрази вяра, че това ще стане до началото на 2023 г. 

" В идните седмици, ние дружно с министъра на финансите и гуверньора на Българска народна банка ще работим в границите на Координационния съвет по този начин, че към този момент признатите цели и стадии да се случат ", сподели вицепремиерът по ръководство на европейските средства. 

Приехме нормативни промени във връзка с Координационния съвет за подготовка на България за участие в Еврозоната. Целта е процесите, които са стартирали, да продължат да се случват без забавяния и без прекъсвания и на 1 януари 2024 да влезем в Еврозоната, посочи Пеканов. 

За страната ни остава приоритет участието ни в Еврозоната, в Шенген, в Организацията за икономическо сътрудничество и раз, акцентира той. Пеканов става и член на Съвета за подготовка на България за участие в Еврозоната. Към него има 7 работни групи, които  ще се занимават с въпросите за безпрепятствено прекосяване от лев към евро, а една от най-важните измежду тях е тази за " Защита на потребителите ". " Тя би трябвало да обезпечи, че са готови всички процеси по бъдещото двойно обозначаване на цените, контролът по замяната на цените от лв. в евро ", каза Пеканов.

" Очаква се информационната тактика за еврото да бъде приключена в околните седмици, като акцията би трябвало да доближи до всички групи в обществото ", заяви още вицепремиерът по ръководство на европейските средства.

Както стана по-рано през днешния ден, България през днешния ден подаде първото искане за заплащане по Плана за възобновяване и резистентност. " По него страната ни чака тази есен над 1,3 милиарда евро за планове и промени, които да се влеят в стопанската система ни и да я създадат по-устойчива и по-силна. Това е основна стъпка пред нас ”, заключи Пеканов. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР