Служебният кабинет отмени решението на предишната власт държавата да поеме

...
Служебният кабинет отмени решението на предишната власт държавата да поеме
Коментари Харесай

Служебният кабинет отмени решението държавата да поеме дълга на Топлофикация София

Служебният кабинет анулира решението на предходната власт страната да поеме дълга от 1 милиард и 600 милиона лв. на „ Топлофикация София ”. Парите бяха платени от фискалния запас единствено преди няколко дни.

По предложение на министъра на енергетиката Владимир Малинов Министерският съвет анулира решение, с което страната изкупува дълг от 1,6 милиарда лева на " Топлофикация София ".

Кабинетът анулира постановления и решение, с което страната изкупува вземания на " Булгаргаз " и Българския енергиен холдинг от " Топлофикация София " в размер до 1.6 милиарда лева, като ги придобива посредством министъра на енергетиката.

Тъй като парите са платени от бюджета, сумата ще бъде върната назад. Все още няма изясненост дали средствата към този момент са били трансферирани от Министерството на енергетиката към БЕХ и " Булгаргаз ".

Законът за обществените финанси постановява, че когато се отпускат средства за сметка на бюджета на обещано ведомство в интерес на небюджетни организации, ръководителят на ведомството е виновен за осъществяването на оценка за сходство със законодателството в региона на държавните помощи.

За плануванаъа мярка е следвало да се изпрати съобщение до Европейската комисия за правна сигурност, а това не е направено, показват от Министерски съвет. Администраторът на помощ е задължен да не вкарва мярката в деяние до изговаряне на Европейска комисия, че позволява помощта или че мярката не съставлява такава помощ.

Разпоредбата на член 108, алинея 1 от Закона за държавния бюджет на Република България планува, че въз основа на акт на Министерския съвет, по предложение на министъра на енергетиката, страната може да придобие вземания на БЕХ и " Булгаргаз " от " Топлофикация София " с номинален размер до 1.6 милиарда лева, по цена, избрана от самостоятелен оценител, при съблюдаване на законодателството в региона на държавните помощи.

При тази фактическа конюнктура съществува действителна опция, при уведомяването на Европейската комисия, тя да дефинира мярката като държавна помощ, стимулира предлагането си министър Малинов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР