Служебният кабинет обмисля да вземе на лизинг два хеликоптера с

...
Служебният кабинет обмисля да вземе на лизинг два хеликоптера с
Коментари Харесай

Пилотите на първите медицински хеликоптери в България може да са чужденци

Служебният кабинет обмисля да вземе на лизинг два хеликоптера с здравно съоръжение доникъде на 2023 година, като водачите им " най-вероятно ще са непознати жители ".

Това разгласи вицепремиерът Христо Алексиев, който даде ход на нова процедура за избор на снабдител след цялостната смяна в структурата на ръководство на бъдещата въздушна незабавна помощ.

До края на февруари тази активност се управляваше от държавно сдружение " България хели мед сървисиз " под контрола на Министерството на превоза, което към този момент беше задействало поръчка за наем на вертолет - тя обаче беше блокирана след обжалване пред Комисия за защита на конкуренцията от незнайна компания без активност в областта на авиацията и избавителните интервенции.

Междувременно служебното държавно управление реши да закрие " България хели мед сървисиз " и да трансферира активността към " Авиоотряд 28 ". Обяснението тогава беше, че държавният авиационен оператор " има дълготраен опит в осъществяване на полети и летателна валидност ".

Според думите на Христо Алексиев от сряда - ще се търсят водачи не от България, а от чужбина, до момента в който медицинските екипи ще бъдат български.

" Поръчката е оповестена за две години плюс една вероятно, в случай че се получи някакво закъснение, с цел да може в действителност до тогава България да има HEMS и към този момент като дойдат създадените за Министерството на здравеопазването хеликоптери, просто да си преминем към наши хеликоптери. Но не можем да чакаме толкоз дълго време ", споделя още той, представен от БНР.

Думите му идват в удостоверение на коментар на здравния министър Асен Меджидиев пред Българска национална телевизия, че се чака наемът на хеликоптери да се обезпечи " от Италия ", като бъде съчетана с " екипажи и техници, с цел да може спасяването да по въздуха да стартира още през лятото ".

Министерството на здравеопазването върви по обособена процедура, в която ще закупи шест профилирани машини за въздушна здравна помощ от италианския производител " Леонардо ".

Първият от тях би трябвало да дойде в България през декември 2023 година, съгласно проектите на министър Асен Меджидиев.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР