Служебният кабинет на Димитър Главчев започва управлението си с високи

...
Служебният кабинет на Димитър Главчев започва управлението си с високи
Коментари Харесай

Неодобрението на кабинета Главчев е двойно по-голямо от одобрението, сочи проучване

Служебният кабинет на Димитър Главчев стартира ръководството си с високи равнища на отрицание. Това демонстрира изследване на социологическата организация " Тренд " по поръчка на " Нова броудкастинг груп " и " 24 часа ". Важно конкретизиране е, че проучването е направено в интервала 12-19 април, а държавното управление встъпи в служба на 9 април. Участие в изследването са взели 1002 души посредством директно полустандартизирано изявление " лице в лице ".

39% от участвалите в допитването споделят, че неодобряват кабинета. Едва 20 на 100 пък изричат поддръжка за него. Над 40% не могат да преценяват към момента какво мнение имат за държавното управление.

Само 11% от интервюираните имат позитивно отношение към измененията в Конституцията в частта със служебния кабинет. Въпреки че тематиката е съществено дискутирана в общественото пространство в последните месеци, към момента 39% декларират, че не са осведомени с измененията. 38% от интервюираните имат негативно отношение към конституционните промени.

Отчита се нов спад в оценката за работата на Народното събрание, като през април позитивната оценка е 12%, а негативната доближава 80%. При оценката за президента към този момент близо 10 месеца не се регистрира сериозна динамичност. Положителната оценка за Румен Радев е 36%, а негативната - 50%.

49% от интервюираните са оповестили, че сигурно ще гласоподават на предварителните парламентарни избори на 9 юни. От тях всеки четвърти ще даде гласа си за ГЕРБ.

" Въпреки наситения с политически събития месец, не се записва сериозна смяна в електоралните настройки. Преговорите за ротацията и обвиняванията към Агенция " Митници " евентуално са повода за ерозия в поддръжката по отношение на " Продължаваме промяната - Демократична България " с малко над 2 процентни пункта от гласуващите ", регистрират от " Тренд ".

Ерозията, за която загатва организацията, води до разлика от близо 10 процентни пункта сред първите две партии. ГЕРБ събира поддръжка от 24.9%. За " Продължаваме промяната - Демократична България " вота си ще дадат 15.5 на 100.

Движение за права и свободи и " Възраждане " са събрани единствено в границите на 0.2 процентни пункта - 14.4% за придвижването и 14.2% за прокремълската партия. Българска социалистическа партия и " ИТН " са другите две сигурни партии за идващия парламент, като събират надлежно 9.1% и 4.8%. Близо 7% са декларирали, че ще маркират полето с " Не поддържам никого ".

Доста сходна е електоралната картина при европейските избори. При тях се регистрира по-слаб интерес, като 45% от участвалите в изследването са твърдо решени да гласоподават на този избор.

От " Тренд " показват, че за евровота се вижда по-голяма готовност при електората на " Продължаваме промяната - Демократична България ", като за обединението са декларирали, че ще гласоподават. 16.1%. За ГЕРБ до урните ще отидат 25.2 на 100.

Със сигурни представители в Европейския парламент могат да се одобряват още Движение за права и свободи с 14.3%, " Възраждане " с 14.2%, Българска социалистическа партия с 8.7% и " ИТН " с 4.8%. 7.2 на 100 пък ще маркират полето " не поддържам никого ".

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР