Служебният кабинет има по-малко от два месеца за разплитане на

...
Служебният кабинет има по-малко от два месеца за разплитане на
Коментари Харесай

България: търсят се следите на близо един милиард лева

Служебният кабинет има по-малко от два месеца за разплитане на обръчи, затягани десетина години. Вчера бе оповестена инспекция в още една огромна каса на властта - Българската банка за развиване (ББР). Служебният министър на стопанската система Кирил Петков заяви в предаването " 120 минути " на bTV, че специфична комисия ще влезе в ББР, с цел да ревизира по какъв начин са изразходвани 946 милиона лв. (това е близо една трета от активите ѝ). Толкова са отпуснатите заеми към осем огромни частни компании, от които " четирима може би са свързани косвено с Делян Пеевски ", сподели Петков.
Така, след известно обществено мъртвило към името на олигарха, отново се заприказва за Пеевски. Намерението да бъдат осветени финансови схеми, посредством които са били облагодетелствани свързани с " кръга на Сараите " сдружения, е освен това от задачата, сложена на служебното ръководство - да разкрие какви ги е правила властта на ГЕРБ. На пръв взор инспекцията на ББР попада в този обсег. Заедно с " Автомагистрали ", " Български ВиК холдинг ", Държавната консолидационна компания (ДКК), " Монтажи " и други, се счита, че единствената държавна банка също е в скица, при която ръководещите са насочвали големи обществени средства към " гари разпределителни " - с цел да бъдат трансферирани към избрани компании. Работа на комисията, само че и на прокуратурата е да откри с кои политически лица са свързани те. Макар и частна, Корпоративна комерсиална банка (КТБ) също беше в схемата, само че след банкрута очевидно ѝ бе открит заместител. При аферата " КТБ ", платена с над 4 милиарда на данъкоплатците, се оказа, че тогавашният " Банков контрол " на Българска народна банка не е проверявал напълно добросъвестно трезора. А по какъв начин ли надзорниците от Българска народна банка са проверявали ББР!
" Калинките " -пазители
Ако схемите с държавните компании и насочваните към тях милиарди укрепваха икономическата мощност на властта и кръговете ѝ, администрацията от лоялни и правилни служители пазеше далаверите да не излязат на бял свят. Така да вземем за пример, съгласно Кирил Петков, " Надзорният съвет на ББР носи директна отговорност за отпуснатите заеми, а освен изпълнителният шеф ". Оказва се обаче, че капиталът на ББР не е бил 100% благосъстоятелност на страната - 0.0004% или 8 акции е имала друга банка. Поради това за промяната на надзора на ББР са били нужни три месеца, защото въпросната банка е трябвало да даде единодушието си. Едно служебно държавно управление с два месеца мандат няма по какъв начин да извърши такава смяна. Само че банката с 8-те акции, чието име не беше посочено от Петков, поискала с писмо да ги подари и сегашният кабинет приел. Затова и промяната на Надзорния съвет към този момент е допустима.
Същевременно обаче неговият ръководител бе върнат на предходния си пост - Стамен Янев още веднъж е изпълнителен шеф на Българската организация за вложения (БАИ), която оглави през 2015 година " В момента е доста значимо оптимално огромен опит да се влее назад в организацията, тъй че да се опитаме да притеглим пресен капитал, колкото можем по най-ефективния метод ". Това беше аргументът на служебния министър Кирил Петков за връщането на Янев в БАИ. Това обаче обаче на процедура избавя Янев от проверката в ББР.
Наред с това се разбра и друго: що за специалист е била някогашната шефка на БАИ, появила се по малките екрани, с цел да озвучи ефира c " Реваншизъм! ". Едва тогава светът научи, че Десислава Трифонова е правист и преди е била " шеф отдел във фонд " Земеделие " по селската стратегия, където минават големи парични потоци " (пред bTV). Разбра се и това: че Трифонова се прибра отново там, защото ѝ пазят щата. Около Трифонова се появиха и други детайлности: била известна в Държавна фирма " Земеделие " с тесни връзки с Движение за права и свободи, кариерата на брат ѝ Марио Трифонов в ДАНС и Министерство на вътрешните работи също свързват с Движение за права и свободи и съответно с Делян Пеевски. А Министерството на стопанската система, под чиято закрила е както БАИ, по този начин и ББР, също беше обвързвано с този опекун. Появиха се и данни за коефициента на потребно деяние на Трифонова - нула привлечени задгранични вложения.
Срив на ПЧИ в последните 10 години
Все едно дали Трифонова, или Янев е отпред на БАИ - факт е, че директните задгранични вложения (ПЧИ) в България бележат сериозен спад през последните десетина години. За интервала 2010-2019 година те са към 12.4 милиарда евро, до момента в който в предходното десетилетие надвишават 35.1 милиарда евро. А единствено в годината на присъединението на България към Европейски Съюз влизат над 9 милиарда евро - връх, който не е още един.
Публикувани преди дни данни на Световната банка демонстрират различен дълготраен приток на вложения от чужбина, който през множеството години от интервала 2007-2020 даже е превишавал ПЧИ. Става дума за парите от българските емигранти. От присъединението на България към Европейски Съюз през 2007 година до 2020 в това число, те са изпратили 23.8 милиарда $ (19.9 млрд.евро). Средно на година българите от чужбина са вкарвали по 1.7 милиарда $ (1.5 милиарда евро) за последните 13 години. Тези средства са по-малко от контрактуваните от европейските бюджети за този интервал - общо над 27 милиарда евро. Но са съпоставими и с тях, и с директните задгранични вложения.
За българските жители и потреблението те са съдействали повече от ББР, подпомагала определени от властта компании с милиарди обществен запас. Допринесли са и повече от БАИ, която има 27 души личен състав и бюджет от 918 000 лв. за 2021 година. Задача на идващото държавно управление е да реши какъв брой от 17-те министерства, 12-те държавни и 29 изпълнителни организации да резервира. И какво да прави с ББР.
 
Автор: Емилия Милчева,
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР