Служебният кабинет е в много добро сътрудничество с Централната избирателна

...
Служебният кабинет е в много добро сътрудничество с Централната избирателна
Коментари Харесай

Министър Карадимов: Служебният кабинет е в много добро сътрудничество с ЦИК

Служебният кабинет е в доста положително съдействие с Централната изборна комисия (ЦИК). Шестимата министри, ръководещи виновните ведомства за материално-техническото обезпечаване на изборите от страна на служебното държавно управление и Комисията организираха работна среща. На нея бяха разисквани предложенията за повишение на прозрачността и доверието в изборния развой. Една част от тях бяха незабавно признати, а друга ЦИК в допълнение ще разиска. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Росен Карадимов във Велико Търново. Там той дружно с неговия екип организира работна среща с регионалните шефове на Велико Търново, Габрово, Русе, Силистра и Разград и с представители на териториалните звена на Главна дирекция „ Гражданска регистрация и административно обслужване " (ГРАО).

Министър Карадимов стартира поредност от работни срещи в качеството му на координатор по осъществяването на дейностите по материално-техническото обезпечаване на изборите за Народно заседание на 27 октомври 2024 година Целта е да се сътвори механизъм за възстановяване на координацията сред централната власт и регионалните шефове при провеждането им.

Сред предложенията на служебния кабинет до ЦИК е заложена нуждата от усилване на прозрачността при машинното гласоподаване. За да се реализира това, би трябвало да се разшири обсегът за удостоверяването на машините. Процесът на удостоверяването ще бъде придружено от видео и звуково лъчение. Повишаването на контрола на машините, преди да бъдат експедирани към изборните секции, също би трябвало да бъде подкрепят от страна на кабинета. За задачата ще бъдат обезпечени 25 IT експерти от държавната администрация. Следващ акцент, на който ще бъде подложен фокус, е наблюдението при преброяването на бюлетините. Няма да се употребява хартия от предишните избори, за което има решение на ЦИК.

Министър Карадимов сподели, че в петък (20 септември), в Министерството на електронното ръководство ще се организира процедура по тегленето на номерата на машините за гласоподаване, които ще бъдат удостоверявани за сходство на идните предварителни парламентарни избори. Тегленето ще бъде обществено за да се подсигурява прозрачността на процеса и е част от ограниченията на служебния кабинет за обезпечаване на почтени и демократични избори в страната.

За актуализацията на изборните на описите са нужни законодателни промени, съобщи Карадимов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР