Служебният кабинет Донев проведе редовното си заседание днес. Ето какви решения

...
Служебният кабинет Донев проведе редовното си заседание днес.
Ето какви решения
Коментари Харесай

Вижте какви решения прие служебното правителство

Служебният кабинет " Донев " организира постоянното си съвещание през днешния ден.

Ето какви решения одобри Министерският съвет:

Правителството дефинира заместител министър-председателя по ръководство на европейските средства за ръководител на Съвета за стопански разбори

Министерският съвет дефинира заместител министър-председателя по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов за ръководител на Съвета за стопански разбори.

Съветът за стопански разбори, основан с Постановление на Министерски съвет № 28 от 20 февруари, слага основите на развой на последователно и стабилно обезпечаване на българското държавно управление със задълбочена академична икономическа експертиза, която да бъде насочна точка при вземането на стратегически решения за смяна в политиката.

Съветът ще прави оценка дълготрайните провокации пред българската стопанска система и ще насочва оферти за най-подходящите политики за тяхното превъзмогване.

Създаването на Съвета е планувано в Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България.

Променя се утвърден капиталов план на община Сливен

Правителството утвърди промени в признатия през предходната година Списък на капиталовите планове на общините по цели и направления/обекти за целево финансиране.

Стойността на включения в него обект „ Изграждане на улица, улични тръбопровод и канализация сред бул.,,Бургаско шосе “ и бул.,,Хаджи Димитър “ от о.т. 3182 до о.т. 3180 по проекта на гр. Сливен “ на община Сливен се променя.

Ресурсът за включената в него част „ ВиК “ се понижава на 103 000 лева, а за част „ Пътна “ се усилва до 1 028 895 лева Промяната е вследствие на разпозната от страна на общината техническа неправилност при установяване на цената на обекта за създаване на махленски тръбопровод и улична канализация, както и установяване на точната стойност за дейностите по създаване на двулентово платно, места за паркиране, улично осветяване и други Одобрената обща стойност за обекта не се трансформира.

С признатата смяна се обезпечава нужните количество и качество на питейна вода, отклоняване и филтриране на отпадъчни води за запазване на околната среда, и се реализира напълно усъвършенстван достъп на жителите в града и безвредна, сигурна и развита улична мрежа в града. 

Правителството утвърди изплащането на 3 989 евро за обезщетение след съглашение по тъжба пред Европейски съд по правата на човека

Министерският съвет утвърди изплащането на 3 989 евро за обезщетение след съглашение по тъжба пред Европейския съд по правата на индивида. Разглежданото дело е сходно с делото „ Стоянов и Табаков против България “, № 34130/04, като жалбата е подадена от същите жалбоподатели и е със същия предмет, и съставлява добре открита процедура на Европейски съд по правата на човека, който с решение от 26 ноември 2013 година установи нарушавания на член 6 § 1, член 1 от Протокол № 1 и член 13 от Конвенцията, заради продължителното несъблюдение на влезлите в действие национални правосъдни решения в интерес на жалбоподателите.

Предмет на актуалната тъжба е новото развиване по случая след постановяване на решението на Европейски съд по правата на човека от 2013 година, а точно продължителното несъблюдение на влезлите в действие национални правосъдни решения в интерес на жалбоподателите.

С решение Европейски съд по правата на човека от 7 декември 2021 година, в действие от 7 март 2022 година, Съдът одобри, че е налице нарушаване на член 6 § 1 и на член 1 от Протокол № 1 към Конвенцията и присъди на първия жалбоподател обезщетение за неимуществени вреди в размер на 3 600 евро (три хиляди и шестстотин евро).

По отношение на претендираните имуществени вреди, Европейски съд по правата на човека одобри, че въпросът не е подготвен за решение, защото към момента е допустимо да бъде реализирано осъществяване на окончателните решения и отсрочи произнасянето си по този въпрос, като прикани страните да уведомят Съда в границите на шест месеца от датата, на която решението стане дефинитивно в сходство с член 44 § 2 от Конвенцията, за всяко съглашение, което биха могли да реализират.

В светлината на константната си процедура Европейски съд по правата на човека спомага на страните да реализират приятелско съглашение и първият жалбоподател одобри препоръчаните условия на съглашението.

За извънсъдебното споразумяване на разногласието със подписване на приятелско съглашение, българското държавно управление одобри да изплати на жалбоподателя обезщетение в размер на 3 989 евро за всички имуществени вреди, разноски и разходи.

Правителството утвърди изплащането на обезщетение от 3500 евро

Министерският съвет утвърди едностранна декларация по дело, заведено пред Европейския съд по правата на индивида. Жалбоподателят,,,Тимотей Мотърс “ ЕООД е комерсиално сдружение, което през 2015 година подписва контракт за продажба на погашение за лек автомобил. Няколко месеца по-късно купувачът е хванат да транспортира незаконни имигранти. Той подписва съглашение с прокуратурата, като процесният автомобил е лишен в интерес на страната.

Дружеството жалбоподател твърди, че е нарушено правото му на спокойно прилагане на притежанията заради отнемането на автомобила, на който то е притежател, в наказателно произвеждане, по което не е било страна и в което не е имало опция да взе участие. Дружеството не е имало и дейно вътрешноправно средство за отбрана по горните недоволства.

Вземайки поради практиката на Европейски съд по правата на човека по делото Ṻnsped Paket Servisi San. ve tic. А.Ṣ. против България (жалба № 3503/08), установяващо нарушаване по член 1 от Протокол № 1 към Конвенцията за отбрана правата на правата на индивида по подобен проблем, както и Решение № 12/2021 година на Конституционния съд, българското държавно управление утвърди едностранна декларация на съображение член 3 7 от Конвенцията.

Правителството се разпореди с парцели

Правителството учреди безплатно право на прилагане върху аграрен парцел в горска територия - частна държавна благосъстоятелност. Той е ситуиран в региона на активност на Териториално отделение „ Държавно горско стопанство Момчилград “ към Държавно дружество „ Южноцентрално държавно дружество “ - Смолян. Площта е 0,144 дка в землището на с. Татул и се учредява в интерес на Община Момчилград за период от 1 година. По този метод се обезпечава осъществяването на теренни археологически изследвания. Решението е в сходство със Закона за горите, с който се позволява осъществяване на теренни археологически изследвания в горски територии - държавна благосъстоятелност.

Министерският съвет одобри решение за лишаване на аграрни земи от Министерство на защитата и включването им в Държавния аграрен фонд. Предмет на акта на Министерския съвет са 12 поземлени парцела, намиращи се в областите София и Велико Търново. Имотите са с трайно предопределение на територията: земеделска. За тях е отпаднала нуждата, обвързвана с защитата и сигурността на страната, заради което с признатото Решение на Министерския съвет тези аграрни земи се включват в Държавния аграрен фонд.

Община Каспичан получава държавен парцел за потребностите на администрацията. Той се намира в гp.,,Каспичан “, улица „ Мадарски конник “ № 93 и съставлява четвърти етаж от административна постройка със застроена повърхност 258 кв. м. По държавното решение общинската администрация получава и собствеността върху ¼ идеална част от поземления парцел, в който се намира постройката с обща повърхност 1065 кв. м. Имотът ще бъде употребен за обезпечаване на архивни пространства за потребностите на общинската администрация.

Правителството даде безплатно за ръководство част от парцел - обществена държавна благосъстоятелност, на Висшия правосъден съвет за потребностите на Административен съд - Силистра, Окръжен съд - Силистра и Районен съд - Силистра. Частта от парцела е била в ръководство на Министерството на правораздаването, само че е с отпаднала нужда за ведомството.

България открива почетно консулство в гр. Мория, Япония

Министерският съвет одобри решение за разкриване на почетно консулство на България в Япония и назначение на японския жител господин Кадзуо Кавамура за почетен консул на Република България със седалище в гр. Мария, префектура Ибараки.

Япония е предпочитан сътрудник за България в Азия, с който развиваме обичайно другарство, съдействие и партньорство на основата на споделени полезности. Г-н Кадзуо Кавамура е основен изпълнителен шеф, президент и ръководител на Борда на шефовете на корпорация „ Мейджи “. Фирмата има лидерско място в Япония по произвеждане на млечни артикули и уголемява своята активност в Китай, Тайланд, Сингапур и други азиатски страни. България развива ползотворно съдействие с „ Мейджи “ от 1973 година насам, когато подписва лицензионен контракт и стартира да дава закваска за произвеждането на кисело мляко под марката „ Българско кисело мляко Мейджи “.

Корпорацията има основна роля за популяризирането на България и за представянето на българската просвета в Япония.,,Мейджи “ е дълготраен спонсор на турнета на Софийската национална опера в Япония, дава стипендии на български възпитаници за образование в Япония и оказва поддръжка на известния български сумист Котоошу, както и на националния тим по художествена гимнастика.

България открива почетно консулство в Демократична република Сао Томе и Принсипи

Министерският съвет одобри решение за разкриване на консулство на Република България в Демократична република Сао Томе и Принсипи, ръководено от почетно (нещатно) консулско длъжностно лице със седалище в град Сао Томе консулски окръг, обхващащ територията на Демократична република Сао Томе и Принсипи, както и за назначение на господин Васил Йорданов Червенков, жител на Република България, за почетно (нещатно) консулско длъжностно лице.

Изборът на господин Васил Червенков за почетно (нещатно) консулско длъжностно лице е стимулиран с дейните му контакти с локалните управляващи в Сао Томе и Принсипи, ползотворната му работа в региона на научно­образователните планове и положителното познаване на локалните нрави и традиции. С активността си на самостоятелен оценител на планови оферти в област образованието към Европейската комисия господин Червенков е открил отлични контакти с редица сантомейци, получили висшето си обучение в България. Поддържа настоятелен връзки с български бизнесмени в други централноафриканки страни.

Правителството упълномощи министъра на финансите да подписа Споразумение за държавен кредитен рейтинг с Агенцията за кредитен рейтинг Fitch

Министерският съвет упълномощи министъра на финансите да подпише от името на Република България Споразумение за държавен кредитен рейтинг с Агенция за кредитен рейтинг Fitch Ratings Ireland Limited spółka z ograniczoną odpowiedzialnością oddział w Polsce (Fitch). Документът всъщност не трансформира съществуващите досега връзки сред Република България и Fitch, открити по силата на подписаното през 2014 година съглашение.

Сключването на ново съглашение е обосновано от нуждата за извършване на регулаторните условия на Европейския орган за скъпи бумаги и пазари (ESMA), Регламент (ЕС) № 462/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 21 май 2013 година за изменение на Регламент (ЕО) № 1060/2009 по отношение на организациите за кредитен рейтинг.

Необходимостта от правно контролирани връзки сред Република България и Агенция за кредитен рейтинг Fitch се обуславя от обстоятелството, че съществуването на кредитни рейтинги, присъдени от интернационално приети рейтингови организации, е основно изискване за застраховане достъпа на страната до финансовите пазари.

Одобрена е нота за присъединение на Исландия към Съвместния център на НАТО за проучване, създаване и рационализиране на качества за кибер отбрана

Министерският съвет на Република България одобри решение за одобрение на Ноти за присъединение на Исландия към Съвместния център на НАТО за проучване, създаване и рационализиране на качества за кибер отбрана (NA Търговско отделение Cooperative Cyber Defence Center of Excellence - CCD СоЕ) в гр. Талин, Естония, и за одобрение на Технически съглашения за принос на Република Австрия и Украйна към Съвместния център на НАТО за проучване, създаване и рационализиране на качества за киберзащита (NAТО Cooperative Cyber Defence Center of Excellence - CCD СоЕ) в гр. Талин, Естония.

Присъединяването на горепосочените страни ще способства за по­ефективно осъществяване на функционалностите и дилемите на CCD СоЕ, в това число и на предоставяните услуги на CCD СоЕ към страните-членки, в региона на създаването на концепции и доктрини, идентифициране на поучения от практиката, научноизследователска и развойна активност, образование и поддържане на експертен потенциал, възстановяване на оперативната съгласуемост и качествата за кибер защита.

Решението планува заместник-националният боен представител в Съюзното командване на НАТО по трансформациите в Норфолк, Съединени американски щати да бъде акредитиран да подпише за Министерство на защитата на Република България Нотите за присъединение на Исландия и Техническите съглашения за принос на Австрия и Украйна към CCD СоЕ, като същите ще влязат в действие от датата на тяхното сключване, без следващо одобряване.

Одобрено е присъединението на Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ към Асоциацията „ FOEDUS Europian Organ Exchange “

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на присъединението на Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ към министъра на опазването на здравето на Република България към Асоциацията „ FOEDUS Europian Organ Exchange “.

Платформата FOEDUS е инструмент за подкрепяне на трансграничния продан на органи за трансплантация, създаден в границите на план FOEDUS JA, финансиран от Европейската комисия. Платформата обезпечава благоприятни условия за бърз и ефикасен продан на информация в случаите, в които на национално равнище няма подобаващи, нуждаещи се пациенти или в случаите на търсене на органи за пациенти, които са в положение, застрашаващо живота им. Дейностите, свързани с донорството, обезпечаването и трансплантацията на органи, се основават извънредно на националното законодателство на приемащата/предлагащата страна и правото на Европейски Съюз.

Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ е взела участие като асоцииран сътрудник в европейски план FOEDUS Joint Action и се е записала в електронния портал/платформа FOEDUS през 2015 година Проектът FOEDUS Joint Action е бил деен в интервала 2013-2016 година, като в границите на този интервал и няколко години по-късно Платформата FOEDUS не е обособена като независим юридически индивид. На 12.10.2021 година FOEDUS е учредена като независимо юридическо лице (Асоциация „ FOEDUS Ешореаn Organ Exchange “), със седалище гр. Прага, Република Чехия.

Участието на ИАМН в FOEDUS е в осъществяване на мярка 5.8.,,Развитие на интернационалното съдействие и продан на информация и опит “ от Националната стратегия за поощряване на донорството и подкрепяне на трансплантацията (2019 - 2023 г.).

Одобрени са промени в настоящия контракт за доставка на лекарствения артикул Veklury (INN Remdesivir)

Министерският съвет одобри план на Решение за одобрение сключването на Допълнително съглашение за изменение и допълнение на Конкретен контракт № РД­06-156/01.08.2022 година за осъществяване на Рамков контракт № HERA-PN-2022-000002 за доставка на Veklury (INN Remdesivir) за лекуване на COVID-19.

С решението се вършат промени в настоящия контракт за доставка на лекарствения артикул Veklury (INN Remdesivir), предопределен за лекуване на COVID-19, като се понижават заложените минимални количества.

Извършената смяна е обоснована от развиването на епидемиологичната конюнктура в страната и намалелия брой приети в болница пациенти с COVID-19, в това число настанени в интензивни отделения.

Вицепремиерът Лазар Лазаров и министър Росица Велкова са избрани за представители на Министерски съвет в НСТС

Правителството одобри решение, с което за представителите на Министерския съвет в Националния съвет за тристранно съдействие са избрани вицепремиерът и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров и министъра на финансите Росица Велкова. Правителственото решение е по отношение на указа на президента от 31 януари 2023 година за назначение на служебно държавно управление.

Министерският съвет одобри Национална стратегия за отбелязване на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората международна война

Министерският съвет одобри със свое решение Национална стратегия с съответни събития и начинания за отбелязване на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората международна война.

През 2023 година се навършват 80 години от спасяването на евреите в България по време на Втората международна война. Отбелязват се героизмът и доблестта на българския народ, на видни общественици, представители на Българската Православна черква, политици, интелектуалци и жители, които отхвърлят да предадат своите еврейски сънародници и съумяват да ги опазят от лагерите на гибелта.

За достойното отбелязване на кръглата годишнина от акта на смелост и позитивен образец за опълчване на антисемитизма от българска страна с призната Национална стратегия със събития и начинания за отбелязване на годишнината в народен и външнополитически проект.

Министерският съвет одобри позицията на България за постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по конкурентоспособност

Министерският съвет одобри позицията на България за постоянното съвещание на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност (вътрешен пазар и индустрия). То ще се организира на 2 март 2023 година в Брюксел. Ръководител на българската делегация ще бъде заместник-постоянният представител на Република България към Европейския съюз Иванка Ташева.

Една от тематиките, които ще бъдат разисквани, е приемането на общ метод по предлагането за инструкция за договорите за финансови услуги, подписани от разстояние. Предложението има за цел модернизиране на правната рамка за отбрана на потребителите на финансови услуги.

Ще бъде прегледано и приемането на общ метод по предлагането за Регламент по отношение на събирането и шерването на данни по отношение на услугите за краткосрочно настаняване чартърен.

По време на съвещанието ще се организира полемика по тематиката за ориентационния спор за дълготрайната конкурентоспособност и продуктивност.

Одобрена е националната позиция по заключенията и рекомендациите към плана на отчета „ Икономически обзор на България “ на Организацията за икономическо сътрудничество и раз

Одобрена е националната позиция по заключенията и рекомендациите към плана на отчета „ Икономически обзор на България “ на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Целта на икономическите прегледи на Организацията за икономическо сътрудничество и раз е да се откри положението на стопанската система, финансовата система и на провежданите политики в разнообразни сфери. В рамките на икономическите прегледи страните, искащи да се причислят към Организацията, следва да потвърдят, че се придържат към общите й правила.

Правителството дефинира и състава на българската делегация за присъединяване в съвещанието на Комитета за обзор на икономическото развиване на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, което ще се организира на 7 март 2023 година в Париж, Франция, и упълномощи заместник-министъра на финансите Методи Методиев да показа позицията на страната ни. Целта на съвещанието е показване и разискване на икономическото развиване и политики на България, в качеството й на претендент за член на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, като страната следва да уточни главните области на единодушие и противоречие, както и даде къса аргументация по тази причина. На срещата ще вземат участие делегати от всички 34 страни членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, както и на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

Одобрена е българската позиция за присъединяване в съвещанието на Съвета по обучение, юноша, просвета и спорт на Европейски Съюз, част „ Образование “

Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в постоянното съвещание на Съвета по обучение, юноша, просвета и спорт на Европейски Съюз (Образование). То ще се организира на 7 март 2023 година в Брюксел.

По време на съвещанието се чака да бъдат признати Заключения на Съвета по отношение на уменията и компетентностите за екологичния преход. Участниците ще обсъдят и тематиката с дефицита на учители и предизвикването, обвързвано с привличането, повишението на квалификацията и задържането на квалифицирани и добре подготвени учители и обучители.

България ще подчертава върху нуждата от придобиване на нови умения, нужни за екологичния преход в подтекста на ученето през целия живот, слагането на акцент върху учителите и обучителите, както и върху първичната им подготовка, компетентности и професионално развиване. Ще се обърне внимание на предизвикването, пред което са изправени учителите във връзка с пригаждане на своите преподавателски практики към бързо изменящото се световно общество. Българската страна ще сложи акцент и върху значимия въпрос за повишение на престижа на учителската специалност, както и на интереса към нея, насърчаване на умения на учителите и обучителите, които да дават отговор на условията на новото време и задържането на квалифицираните преподаватели в системата на образованието.

Българската позиция ще бъде показана от госпожа Мария Гайдарова, заместник-министър на образованието и науката.

Министерският съвет утвърди в допълнение финансиране на Министерство на електронното ръководство за 2023 година за застраховане активността по техническото обезпечаване на видеонаблюдението и видеозаснемането

Министерският съвет одобри решение, с което се утвърждава в допълнение финансиране на Министерство на електронното ръководство за 2023 година, за застраховане активността по техническото обезпечаване на видеонаблюдението и видеозаснемането по член 57, алинея 1, т. 34 от Изборния кодекс. Стойността на разхода за осъществяване на т. 6 от Решение № 106 на Министерския съвет от 06.02.2023 година, за застраховане на тази активност е в размер на 6 444 735 лева

Това е стопански най-изгодният вид от вероятните решения за практическа реализация в съкратени периоди, при отчитане на осъществен относителен разбор, извършен въз основата на изследвания на другите налични решения, в това число и посредством връзка със международни производители. В него са включени характерните условия, основани на Изборният кодекс и решение № 1603-НС от 8 февруари 2023 година на Централната изборна комисия.

Министерският съвет утвърди съглашения с Европейска банка за възстановяване и развитие по Плана за възобновяване и резистентност

Министерският съвет утвърди планове на две съглашения с Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) за даване на услуги за поддръжка при осъществяването на планове, финансирани в границите на Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) на Република България. В съставен елемент 4 „ Нисковъглеродна стопанска система ” от Плана са планувани за осъществяване 7 вложения с бенефициент Министерството на енергетиката (МЕ), като за три от тях, поради сложността на дейностите и пилотния темперамент на плановете за България, бе оценена нуждата от техническа помощ от интернационална финансова институция за тяхното осъществяването.

Проведена бе процедура за асортимент на финансови институции, които да подкрепят МЕ в осъществяването на вложенията. Създадена бе Междуведомствена работна група с специалисти от Министерството на енергетиката и от Министерството на финансите, която оцени декларирания интерес и реши да бъдат подписани съглашения с Европейската банка за възобновяване и развиване. Банката следва да окаже поддръжка при осъществяването на Инвестиция 6 (C4.I6) за Подкрепа за нови мощности за произвеждане на електрическа енергия от възобновими източници и предпазване на електрическа енергия и на Инвестиция 8 (C4.I8) за Национална инфраструктура за предпазване на електрическа енергия от възобновими източници (RESTORE) по НПВУ.

Подписването на двете съглашения с Европейска банка за възстановяване и развитие ще даде опция Министерството на енергетиката да получи квалифицирана техническа помощ при осъществяването на вложенията. Експертният опит на банката ще способства за качествената и навременната реализация на визираните вложения от Плана - за създаване на 1 425 MWh ВЕИ мощности с прилежащата инфраструктура за предпазване на електрическа енергия с потенциал 350 MWh и за закупуване, инсталиране и въвеждане в употреба уреди за предпазване на електрическа сила с общ заряден потенциал от 6000 MWh. 

Одобрени са промени в Закона за публичните библиотеки

Министерският съвет одобри решение за одобрение на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за публичните библиотеки.

Със законопроекта се предлага въвеждането на обвързване за шефа на Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “ да изготвя въз основа на концепцията, с която е спечелил състезанието за длъжността, стратегически проект за развиването на културния институт.

Към сегашния миг в Закона за публичните библиотеки липсва условие за средносрочно или дълготрайно обмисляне на активността на Националната библиотека, което да обезпечава организация за обмисляне и мониторинг, както и установяване на ясна визия за развиването на институцията за управническия мандат на нейния началник, обективирана в средносрочен или различен стратегически планов документ.

С плана се планува за активността на културния институт, шефът да изготвя и показва пред министъра на културата годишен отчет, като по този метод се вкарва механизъм за отчитане на плануваните в стратегическия документ ограничения за развиването на института.

С плана се планува изменение и на Закона за протекция и развиване на културата, с което ще бъде въведено същото обвързване и за шефовете на другите културни институти. Целта на това допълнение на Закона е уеднаквяване на условията към всички шефове на държавни културни институти за правене на стратегически проект за развиването на културния институт.

С плана се планува изменение на Закона за наложителното складиране на печатни и други творби и за оповестяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги, като е належащо да се в профил несъответствието сред текстове от Закона с член 6 и член 7 от Закона за културното завещание, които дефинират културното завещание, като цялост от културни полезности и лимитират определението за културна полезност от печатни творби до,,произведение на изкуството по-старо от 50 години “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР