Служебният енергиен министър подчерта, че кризата с газа не е

...
Служебният енергиен министър подчерта, че кризата с газа не е
Коментари Харесай

Росен Христов: Ще търсим най-евтиния газ, за да бъде цената поносима за битовите потребители

Служебният енергиен министър акцентира, че рецесията с газа не е поради дефицита, а е поради неналичието на инфраструктура

" Парламентът не гласоподава обезщетенията за газ за битовите консуматори. Това, което ние можем да създадем е да търсим най-евтиния газ, по този начин, че цената за потребителите да бъде търпима ", съобщи пред служебният енергиен министър Росен Христов.

Той разяснява и решението на КЕВР за поевтиняване от през днешния ден на природния газ с 31%, което значи малко над 124 лева за мегаватчас.

“Цените на газа на международно равнище набъбнаха, само че това е извънредно добра цена на фона на европейския пазар ”, сподели Христов.

Според него този спад на цената може да се отрази и на потребителите.

“В последните месеци равнището на инфлация се забави доста. Това значително се дължи на контролът на цените на горивата, които са най-ниските в Европа, ниската цена на газ и субсидирането на цената на тока ”, добави Христов.

Той акцентира, че рецесията с газа не е поради дефицита, а е поради неналичието на инфраструктура.

“Тези интерконектори са основни, с цел да може да диверсифицираме доставките и да имаме достъп до европейските пазари. Ние успяхме да осигурим терминали и в Гърция, а може би най-ключовото ни достижение е договорът с “Боташ ”, където осигурихме терминали в Турция за 13 години. Благодарение на това ние сега можем да договаряме с интернационалните снабдители дълготрайни контракти на газ. С тези интерконектори ще можем да изнасяме газ за Европа ”, сподели Христов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР