Служебните министри, премиерът Стефан Янев и държавният глава Румен Радев

...
Служебните министри, премиерът Стефан Янев и държавният глава Румен Радев
Коментари Харесай

Асен Василев: Без актуализация наследникът ми ще е в тежка ситуация

Служебните министри, министър председателят Стефан Янев и президентът Румен Радев приканиха Народното събрание в незабавен порядък да прегледа препоръчаната актуализация на бюджета и да вземе решение. По време на срещата при президента бяха разисквани ограничения за реакция в обстановка на кръстосване на рецесии - здравната рецесия с настъпването на нова вълна, пожароопасния месец и нараствания мигарнтски напън. По време на самата среща здравният министър насочи апел за разглеждане на бюджета, с цел да може да се актуализира и бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Финансовият министър Асен Василев добави от своя страна, че последните два месеца са били динамични, само че стопанската система и бизнесите работят. С Министерство на здравеопазването са съгласувани проектите и финансовите помощи би трябвало да бъдат преведени по отношение на степента на епидемиологичната конюнктура. Той добави, че във всички здравни заповеди написа, че " в случай че един бизнес постоянно си тества служащите и са имунизирани, той може да продължи да работи и няма да бъде затварян, което е от значимост за икономическата обстановка в страната и дава късмет без значение от епидемията, стопанската система да продължи да работи ". Бюджетът за тази година бе разчетен, тъй че ограниченията за поддръжка на претовареност изтичаха май месец, обществените - края на март, здравните - септември. Те са удължени посредством преструктуриране на разходни пера и има задоволителни средства до края на август. Независимо какъв брой повече доходи има в бюджета, те не могат да се харчат без глоба на Народното събрание. В актуализацията на бюджета са заложени 1.6 млрд.лв. в допълнение доходи от налози и осигуровки. От тях 1.1 милиарда лева към този момент са събрани, автомагистрала " Хемус " не влиза.

Приходната част нямаме терзания, че даже при тежка коронавирус вълна, тя ще може да бъде изпълнена. С приходите може да се финансират всички здравни ограничения - 335 млн.лв.. спомагателни разноски, 430 млн.лв. спомагателна поддръжка за бизнеса и авиацията, 575 млн.лв. за цялостно финансиране на всички стратегии и актуализация на пенсиите от 1 октомври, пари за провеждането на нови избори и други - фонд за бедствия и повреди да бъде възобновен с 35 млн.лв. до края на годината за есента и зимата. Всички това се случва без да се взема спомагателен дълг и да се усилва дефицитът, в границите на дългова стратегия по предходния бюджет. Това е един е доста уравновесен бюджет и актуализация, която подсигурява подготовката на системата и всички проекти, тъй че да не би трябвало да се търсят разноски от пера, от които няма по какъв начин да се вземат ", разясни Асен Василев. Той е безапелационен, че огромна част от опциите за преструктуриране са към този момент изчерпани. Народното събрание да реши дали проектът и неговото финансово поръчителство би трябвало да се случат по този или различен метод, сподели Василев и насочи молба към Народно събрание това да стане бързо, тъй като при едно закъснение с месец-два идващият финансов министър ще бъде подложен в доста сложна обстановка.

Ние заварихме сложна обстановка, само че рано в годината, разноските за преструктуриране са намалели, и макар приходите няма да можем да харчим в поддръжка на бизнеса, разясни Василев. По думите му, би трябвало да се прегледа актуализацията, в случай че има предпочитание за промяна - да се направи - и то в незабавен порядък до края на месеца, с цел да продължи работата на стопанската система, да работи опазването на здравето и общественото подкрепяне до края на годината. Президентът Румен Радев приветства визията на кабинета Янев за еластичност на проекта, с цел да се обезпечи отвореност на бизнеса и всички значими системи в страната. Затова е значимо да има готова здравна система. Радев предложи на депутатите дейности в незабавен порядък за актуализиране на бюджета - с корекции или без. След срещата при президента министър председателят Стефан Янев даде малко изказване, в което означи акцента - незабавно актуализиране на бюджета. Всички министри се сплотиха, че досега разполагането на бюджета е значително изчерпано и апелът е към парламентарно показаните партии да намерят воля до края на месеца да гласоподават промени в държавния бюджет и препоръчаните промени за бюджета на НЗОК и Национален осигурителен институт, прикани Янев. По думите му, това ще даде опция обществените системи да се приготвят и да обезпечат българските жители при последваща вълна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР