Службите за регистрация на МПС да бъде извадени от “Пътна

...
Службите за регистрация на МПС да бъде извадени от “Пътна
Коментари Харесай

Експерти предлагат: Колите да се регистрират в общините вместо в КАТ

Службите за регистрация на МПС да бъде извадени от “Пътна полиция” и въобще от Министерство на вътрешните работи. Това предложиха специалисти от неправителствения Институт за пътна сигурност.

Докато има опашки, записвания с дни напред и очакване по 4-5 дни, ще има и корупция, съобщи някогашният началник на КАТ-София Богдан Милчев. Той показа, че когато е бил шеф, 70% от времето му е отивало да се занимава с коли, номера, отказани регистрации, разписване на документи и така нататък

Пресконференцията на института беше във връзка ареста шефа на КАТ в Благоевград за корупция при регистрацията на коли. От организацията подсетиха, че през 2015 година Румяна Бъчварова като вътрешен министър е имала план да извади в обособена работа отвън Министерство на вътрешните работи регистрацията на МПС, както и издаването на документи за идентичност. Служителите даже били предизвестени да изберат дали да останат във вътрешното министерство или да преминат в новата държавна компания. Този план е бил спрян и всичко е останало постарому и до ден сегашен, обясниха специалистите.

Борис Гаврилов, ръководител на Българския авто съюз (БАС), предложи регистрациите на коли да се вършат в общинските служби, като сподели, че регистрацията в 24 общини на София ще лишава не повече от 1-2 часа дневно, няма да има опашки, а и общината незабавно ще си прибира и пътния налог. За сличаване на номерата и за инспекция на техническото положение могат да се употребяват пунктове за годишен механически обзор и това също ще лишава минути.

Идеята беше призната без възражения от специалистите. Те показаха, че сега не се изисква никакъв специфичен ценз за чиновниците от “Пътна полиция”, които вършат регистрациите на коли.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР