Службите по геодезия, картография и кадастър да не могат да

...
Службите по геодезия, картография и кадастър да не могат да
Коментари Харесай

Улесняват получаването на кадастрални услуги

Службите по геодезия, картография и кадастър да не могат да изискват от заявители даване на документи, за които има основани регистри на държавната администрация или с тях се удостоверяват условия, които се съдържат в база данни на държавната администрация. Това планува оповестен от Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) план на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за даване на услуги от кадастралната карта и кадастралните регистри. В случай, че службата по геодезия, картография и кадастър не може да откри нужните ѝ данни, тя ще изисква от заявителя да даде информация, нужна за идентифициране на данните или документите в регистрите на държавната администрация.

Ще бъде омекотен и режимът за регистриране на лицата, правоспособни да правят действия по кадастъра. За задачата е направен план на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 3 от 16 февруари 2001 година за водене и запазване на регистъра на лицата, правоспособни да правят действия по кадастъра.

С измененията отпада условието лицата, които желаят да бъдат вписани в регистъра да ползват към заявката за регистриране документи, които могат да бъдат получени от Агенцията по геодезия, картография и кадастър по длъжностен път, посредством достъп до регистри на държавната администрация.

За физическите лица и физическите лица – еднолични търговци, се вкарва различна опция, вместо удостоверение за съдимост на книжен притежател, да дават код на електронното удостоверение за съдимост. За едноличните търговци и за юридическите лица, отпада условието да дават уверение за настоящо положение от Търговския указател, настоящо уверение за данъчна регистрация, документ за регистрация в БУЛСТАТ и правосъдно решение за регистрация на юридическото лице, с предмет на активност според член 17, алинея 1, т. 2 Закона за кадастъра и имотния указател.

За да не се препятства вписването в регистъра на лицата, правоспособни да правят действия по кадастъра са планувани правни правила, според които документи или данни да бъдат изисквани от заявителя единствено в случай че не се съдържат в регистри на държавната администрация или заради справедливи аргументи не могат да бъдат получени по длъжностен път.

За привеждане в сходство на текстовете на наредбата с настоящите наименования на Агенцията по геодезия, картография и кадастър и на районните й служби, старите наименования са обновени, т.е. отпадат имената като „ Агенция по кадастъра “, „ Агенцията по кадастъра “, „ службата по кадастъра “, „ работа по кадастъра “.

С измененията понятието „ молба “ също отпада и се заменя със „ заявление. “

Предложените промени в нормативната уредба са част от целите на държавното управление за понижаване на административната и регулаторната тежест върху жителите и бизнеса.

Проектите на наредбите могат да бъдат открити на интернет страницата на Министерство на регионалното развитие в секцията „ Проекти на нормативни актове “ и на Портала за публични съвещания.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР