Службата за външно разузнаване на Русия обвини днес Украйна, че

...
Службата за външно разузнаване на Русия обвини днес Украйна, че
Коментари Харесай

Москва обвини Киев, че е разположил реактивни системи Хаймарс в атомните си централи

Службата за външно разузнаване на Русия упрекна през днешния ден Украйна, че е складирала доставени от Запада оръжия, в това число реактивни системи за залпов огън " Хаймарс " (HIMARS), в атомните си електроцентрали, съобщи Ройтерс.

СВР не показа доказателства в поддръжка на своите изказвания, отбелязва организацията и прави ангажимента, че не може да ревизира тяхната меродавност.

В изказването написа, че доставени от Съединените щати ракети " Хаймарс ", системи за противовъздушна защита и артилерийски муниции са били ситуирани в Ровненската АЕЦ в Северозападна Украйна. Според СВР това е станало през последната седмица на декември, прибавя Българска телеграфна агенция.

Украинските атомни електроцентрали са в центъра на вниманието от началото на спора, отбелязва Ройтерс. Руските въоръжени сили превзеха неработещата АЕЦ Чернобил по-малко от 48 часа откакто нахлуха в прилежащата страна, а малко по-късно - и най-голямата атомна централа в Европа - Запорожката АЕЦ.

Киев и Москва се упрекват взаимно за обстрелите на Запорожката АЕЦ. Украйна твърди още, че Русия употребява атомната централа като оръжеен склад.

Международната организация за атомна сила изрази мощно безпокойствие поради офанзивите против централата и предизвести за риск от нуклеарна злополука.

Шефът на ЧВК " Вагнер " одобри сравнението с Распутин

Междувременно създателят на съветската частна военна компания (ЧВК) " Вагнер " Евгений Пригожин съобщи, че приема да бъда сравняван с монаха Григорий Распутин, лекувал сина на цар Николай Втори от хемофилия. В същото време Пригожин сподели, че работата му не е да стопира кръвотечения, а да пролива кръвта на враговете на Русия, съобщи Ройтерс.

" Не съм доста осведомен с историята на Распутин, само че доколкото ми е известно, значимо негово качество е било, че е съумял да спре кръвотечението на младия царевич със заклинания ", съобщи той, представен от пресслужбата си, в коментар на публикация от края на предходната седмица във в. " Файненшъл таймс ", в която възходящото му въздействие в Кремъл е оприличено на това на Распутин върху брачната половинка на последния съветски цар.

" За страдание, не мога да спирам кръвотечения. Аз пущам кръв на враговете на нашата татковина. И не със заклинания, а в директен допир с тях ", съобщи Пригожин, представен от Българска телеграфна агенция.

Той призна едвам неотдавна, че е основал групата " Вагнер ", която играе значима роля в опитите на Русия да откри цялостен надзор над украинската Донецка област.

Бойци на частната военна милиция също така са ситуирани в редица африкански страни, където водят война най-много против екстремисти. През последните месеци в интернет се популяризират видеозаписи, на които създателят на " Вагнер " убеждава съветски пандизчии да се включат в боевете в Украйна.

Паралелът, който " Файненшъл таймс " направи сред ролята на Пригожин в този момент и тази на Распутин в съветския императорски двор, не е уникален: предходната година сходно съпоставяне направи и съветски публицист.

Британският ежедневник означи, че създателят на " Вагнер ", сходно на чеченския водач Рамзан Кадиров, различен деятелен покровител на войната, " се е позиционирал като изтъкнат критик на военните, бюрократите и бизнес елита, които (според него) провалят (президента Владимир) Путин с нерешителния си и незапознат метод към войната ".

Пригожин сподели, че паралелите с Распутин са " изцяло явни ", и добави, че вижда ролята си като на човек, който би трябвало да дисциплинира своенравните западняци.

" Когато децата правят пакости, те се пробват да привлекат вниманието на татко си с всевъзможни непредвидени номера. Така че това, което американците би трябвало да създадат, е да дойдат при татко си, да помолят за амнистия и да стартират да се държат обикновено ", съобщи Пригожин.

Распутин е погубен през 1916 година от група съветски благородници, които се страхували от растящото му въздействие върху царското семейство, отбелязва Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР