Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщи, че е забранила

...
Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщи, че е забранила
Коментари Харесай

Украйна забрани на двама испански журналисти да стъпват на нейна територия

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) заяви, че е забранила на двама испански публицисти да влизат в страната поради метода им на отразяване на спора със сепаратистите - решение, което медийни групи порицаха като посягане над свободата на словото, съобщи Ройтерс.

СБУ съобщи, че репортерите са написали материали, в които упрекват украинските войски в обстрел на региони, обитаеми с мирни жители. Службата акцентира, че тези изказвания са погрешни.

Антонио Памплиега и Анхел Састре обявиха в Туитър, че предходната седмица на основното летище в Киев им е било неразрешено да влязат в Украйна. "След 20 часа задържане в Киев, дойде един боен и ни качи на аероплан без пояснения ", написа Састре.
"Отнесоха се с нас като с нарушители, единственото, което липсваше, беше да ни оковат ", съобщи Памплиега.

Говорителката на СБУ Олена Хитлянска съобщи, че на двамата публицисти е било "забранено да влизат в страната заради активност, противоречаща на ползите на Украйна ". "Вижте какво са разгласили ", сподели тя, когато й желаеха детайлности.

Испанската асоциация на печатните медии прикани държавното управление да изиска пояснение от украинските управляващи. "Работата на публицистите в страни в положение на война е от извънредно значение, с цел да може жителите да получават самостоятелна и достоверна информация и държавните управления не би трябвало да пречат на това под никакъв предлог ", се споделя в изказването й.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР