Службата за сигурност на Украйна (СБУ) потвърди, че разполага със

...
Службата за сигурност на Украйна (СБУ) потвърди, че разполага със
Коментари Харесай

Киев имал запис, доказващ, че Русия е взрвила ВЕЦ Каховка

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) удостовери, че разполага със запис на телефонен диалог , който потвърждава, че съветска " диверсионна група " е виновна за  и язовира в Южна Украйна.

СБУ разгласява минута и половина от хипотетичния диалог в своя Telegram канал, в който двама мъже разискват последствията от нападенията, като единият от тях е разказан като съветски боец. Ройтерс не можа да удостовери без значение записа, а Русия не разяснява наличието му незабавно.

В диалога се споделя, че украинците не са виновни за нападенията, а те са осъществени от съветската диверсионна група. Единият от мъжете споделя: " Те (украинците) не го удариха. Това беше нашата диверсионна група... Те желаеха да изплашат (хората) с този язовир. " Той също по този начин загатва, че хиляди животни са били убити в " сафари парк " надолу по реката.

След диалога СБУ не разкрива повече елементи по отношение на участниците в него , само че афишира, че стартира наказателно следствие за военни закононарушения и " екоцид ". В изказване СБУ споделя: " Прехващането от СБУ удостоверява, че водноелектрическа централа е била взривена от диверсионна група на окупаторите... Нашествениците желаеха да изнудват Украйна, като взривиха язовира и проведоха екологична рецесия в южната част на страната ни. "

В четвъртък са. Губернаторът на южния район Херсон заяви, че към  от района са покрити с вода.

Тези събития прибавят в допълнение напрежение в връзките сред Украйна и Русия, след пълномащабното навлизане на Русия през февруари 2022 година Инцидентът с гърмежа на водноелектрическата централа и язовира се преглежда като нова провокация и опит за дестабилизация на Южна Украйна. Световната общност ще следи развиването на тези събития и вероятните реакции от страна на Русия и Украйна.
 АЕЦ Запорожие към момента взима вода за изстудяване от Каховка
АЕЦ Запорожие към момента взима вода за изстудяване от Каховка

Нивото на водата в язовира продължава да спада, в петък сутринта е било 11,74 м
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР