Службата за сигурност на Украйна (СБУ) обвини за участие в

...
Службата за сигурност на Украйна (СБУ) обвини за участие в
Коментари Харесай

Украйна обвини висш духовник в проруска пропаганда

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) упрекна за присъединяване в антиукраинска активност посредством поддръжка на съветската политика с изявления в обществените мрежи, оповестява " Ройтерс ".

Новината идва след  на имущество, употребявано от украински клон на православната черква, който е исторически обвързван с Русия и е подложен на възходящ напън след съветската инвазия в Украйна.

СБУ съобщи, че архиепископ в епархия в Западна Украйна е разпространявал изявления, които " унижават националната чест и достолепие на украинците " и " способстват за подбуждането на религиозна омраза и ненавист ".

Службата упрекна духовника, чието име не назова, че е употребявал неизвестен профил във Facebook, с цел да популяризира " разкази на съветски пропагандатори ", без обаче да разкрива повече детайлности за изявленията.

Православната черква в Русия поддържа нахлуването на съветските сили. Киев се притеснява, че някои духовници в Украйна може да одобряват заповеди от Москва.
 Украйна завърши обиските в църкви и манастири, до неотдавна лоялни на Москва
Украйна завърши обиските в църкви и манастири, до неотдавна лоялни на Москва

Там е открита проруска агитация

Миналата седмица представител на православната черква в Украйна съобщи, че тя постоянно е работила в границите на украинското законодателство и че страната няма правни учредения да оказва напън върху почитателите ѝ.

Също предходната седмица Бившият съветски президент Дмитрий Медведев дефинира управляващите в Киев като " сатанисти " и " врагове на Христос и православната религия ".

СБУ оповестява и че през днешния ден е претърсена черква в Бориспол, край столицата Киев, а през вчерашния ден са били обискирани няколко църкви и манастири, където са били открити проруски изявления.

Православните християни съставляват по-голямата част от популацията на Украйна. След разпадането на руската власт конкуренцията сред подчинената на Москва черква и самостоятелна украинска черква е яростна.
 Украинските спецслужби претърсват Киевско-Печорската лавра
Украинските спецслужби претърсват Киевско-Печорската лавра

Търсят връзки с съветските служби
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР