Службата за сигурност на Украйна съобщи за корупционна схема, при

...
Службата за сигурност на Украйна съобщи за корупционна схема, при
Коментари Харесай

Украйна съобщи за голяма военна корупционна схема

Службата за сигурност на Украйна заяви за корупционна скица, при която са били присвоени към 40 милиона $ . Парите са били предопределени за закупуване на минометни снаряди за армията на страната.

Новината идва на фона на към този момент продължаващата две години. Същевременно Киев се пробва да се оправи с корупцията в устрема си да форсира участието си в и. Длъжностни лица от двата блока желаеха широкообхватни промени за битка с корупцията, преди Украйна да стане член.

Службата за сигурност на Украйна (SBU) заяви късно на 27 януари, че са повдигнати обвинявания на петима души. Един от хората е арестуван при опит да премине украинската граница. Ако бъдат приети за отговорни, те са застрашени от до 12 години затвор.

Разследването е " разкрило чиновници на Министерството на защитата и мениджъри на оръжейния снабдител " Лвовски боеприпас ", които са откраднали близо 1,5 милиарда гривни (около 40 млн. долара) при закупуването на снаряди ".

Те са били предопределени за закупуването на на 100 хиляди минометни снаряда за армията, които по този начин и не са доставени. Парите за тях са изпратени в разнообразни сметки в Украйна и на Балканите .

" Според следствието в присвояването са забъркани някогашни и сегашни високопоставени чиновници на Министерството на защитата и ръководители на свързани сдружения ", написа в известието на украинските управляващи.

Средствата са иззети и ще бъдат върнати в бюджета за защита на страната, заяви украинският основен прокурор.

Украинският президент Володимир Зеленски беше определен през 2019 година като една от главните му поръчки беше точно за битка с корупцията. Това беше, преди Русия да нахлуе в Украйна през февруари 2022 година

Според изследване, оповестено в края на юли предходната година от Киевския интернационален институт по социология, 89% от украинците считат, че корупцията е сериозен проблем. Тя е главното им терзание след нашествието на Русия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР