Службата за сигурност на Украйна публикува показанията на Виктор Медведчук,

...
Службата за сигурност на Украйна публикува показанията на Виктор Медведчук,
Коментари Харесай

Зеленски подготви затвор за Порошенко за тръба

Службата за сигурност на Украйна разгласява показанията на Виктор Медведчук, където той разказа корупционната скица за обогатяване на Петро Порошенко с помощта на по този начин наречените въглищни и дизелови каузи. Експертите считат, че Владимир Зеленски е решил да се разправи с главния си политически противник на фона на военните провали в Донбас. Ще успее ли Зеленски да вкара Порошенко зад решетките или ще намерят общ език?

В понеделник украинският предприемач и политик Виктор Медведчук, обвинен от СБУ в държавна измяна и подкрепяне на тероризма, свидетелства против някогашния украински президент Петро Порошенко по по този начин нареченото Въглищно дело.

Той разкри и скица за евакуиране от държавната благосъстоятелност на Украйна на част от основния петролопровод " Самара - западно направление " за по-нататъшно изпомпване на дизелово гориво през него. Според Медведчук Порошенко го е помолил да се свърже с съветското управление и също по този начин е подсигурил, че са взети нужните решения във всички украински инстанции.

„ За да стане този водопровод частна благосъстоятелност и в действителност благосъстоятелност на самия Порошенко, беше належащо да се извършат редица дейности... Съдилищата, прокуратурата, Антимонополният комитет, Фондът за държавна благосъстоятелност - всички те взеха решения, несъмнено, нужни за персоналните ползи на президента Порошенко “, сподели Медведчук.

Според Медведчук той се е занимавал с въпросите на газопровода по искане на Порошенко. За цялото време тръбопроводът е донесъл на притежателите два пъти повече пари, в сравнение с са вложени в изкупуването му - до 42 милиона $. От май 2019 година, т.е. след прекратяването на пълномощията на Порошенко, изпомпването на дизел е прекратено.

Освен това Медведчук приказва за основаването през 2014-2015 година на механизъм за закупуване на въглища за енергийните потребности на Украйна от ДНР и ЛНР. „ Всъщност цялата върхушка на държавния уред беше забъркана в това, като се стартира от президента Петро Порошенко и се стигне до министри, чиновници на реда и тези, които директно прилагаха тази скица “, сподели той.

По време на разпита политикът уточни имената на длъжностните лица, забъркани в накърняване на ползите на Украйна: някогашни чиновници, бившето управление на Националната банка на Украйна, национални депутати и представители на правоприлагащите органи.

Припомняме, на 12 април президентът на Украйна Владимир Зеленски разгласи, че СБУ е задържала Медведчук. Апартаменти, къщи, коли и имоти на Медведчук в Украйна бяха задържани, а активността на неговата партия беше прекъсната. Срещу Медведчук са формирани две наказателни каузи: по този начин нареченото Газово дело за събитията от 2014-2020 година и Въглищното за събитията от 2014-2015 година

Що се отнася до Порошенко, той също е обвинен в държавна измяна и финансиране на тероризъм при доставка на въглища от частта на Донбас, която не е следена от украинските управляващи през 2014-2015 година През януари 2022 година съд в Киев постанови да освободят политика, като му подреди да съобщи задграничния си паспорт.

Владимир Путин предложи политическо леговище на Порошенко, само че той отговори: „ Сами ще се разберем “. По-късно някогашният президент неведнъж се опита да позволи всички несъгласия със Зеленски, заявявайки поддръжка за настоящия президент на фона на специфична интервенция, извършена от съветските въоръжени сили на територията на Украйна.

„ Порошенко в един миг се отпусна и намерения, че всички различия могат да бъдат оставени настрани. Мислеше си, че тази чаша ще го подмине. Всичките му смрадливи лакеи и същият Льоша Гончаренко, който в миналото съобщи Янукович и Партията на районите, са подготвени да избягат “, признава Анатолий Шарий, киевски блогър и политик.

„ Порошенко, този „ сив хетман “, в действителност се отпусна рано. Изглеждаше малко евентуално Зеленски в този момент да стартира да тормози Порошенко. Е, фразата на Медведчук „ тръбата на Порошенко “ в този момент ще бъде спусната от горната страна, ще влезе в аналите на всички публицисти и ще се излее на екраните и страниците на вестниците “, предвижда Шарий.

От своя страна някогашният народен представител на Върховната Рада Олег Царьов напомня, че няма нищо кардинално ново в схемите, изразени от Медведчук. „ Ние знаехме всичко това доста добре. Но фактът, че Медведчук озвучава това и СБУ го разгласява, значи, че политическите елити на Украйна също са знаели всичко. Всички схеми бяха ясни: кой се е обадил, какви указания са дадени, кой какво е направил “, сподели Царьов.

„ Публичността на този случай допуска, че Порошенко е нападнат. Сега Зеленски е в такава позиция, че може да си разреши да подлага на критика първите лица на европейските страни. И още повече, тази наредба ще разреши на Зеленски, разчитайки на показанията на Медведчук, да арестува Порошенко “, сподели някогашният народен представител.

„ По едно време Порошенко разбра, че има всички аргументи за ареста му, по тази причина избяга в чужбина. Там той организира поредност от договаряния и притегли поддръжката на авторитетни западни лица, след което съумя да се върне в Украйна “, сподели Царев.

„ Но гаранциите, получени тогава, може да не работят в този момент. Следователно най-вероятно Порошенко ще би трябвало още веднъж да напусне територията на Украйна в близко бъдеще “, добави източникът. „ Зеленски прави всичко, с цел да усили оптимално концентрацията на властта в ръцете си, да унищожи опозиционните партии, медиите и политиците. Унищожи всеки, който съставлява опасност за него. Същото важи и за старите политици, в частност Порошенко “, уверен е той.

„ Зеленски схваща, че в този момент, на фона на обстановката в Мариупол и Северодонецк, рейтингът му ще стартира да пада и преди да е станало прекомерно късно, е належащо да се почисти политическото поле. Това прави той. Когато рейтингът му падне, за него е значимо да остане единственият състезател на политическото поле на Украйна “, сподели някогашният народен представител.

„ Няма да договарят с Порошенко, тъй като никой не му има вяра. Естествено, той ще се опита още веднъж да употребява старите си връзки, старите си другари, само че това може да не се получи “, уверен е Царьов.

Подобна позиция споделя и политологът Иван Лизан. „ Вероятно решението за издание на материалите в самия ден на процеса против Порошенко е взето по някаква причина. В същото време виждаме обстановката в Мариупол и идната злополука в Северодонецк. При последното огромно проваляне киевските управляващи задържаха Медведчук. Сега отново се пробват да го използват”, сподели Лизан.

Събеседникът не изключи, че в този момент самият Виктор Медведчук го чака бърз развой, вследствие на който ще бъде наказан. „ В бъдеще политикът може да стане част от обменния фонд на Украйна “, уверен е специалистът.

„ Що се отнася до Порошенко, мъчно е да се каже по какъв начин ще се окажат тези показания за него. Това е борба сред две момчета на фона на наближаваща военна злополука “, иронизира политологът.

Като цяло, означи събеседникът, петролът и газът в Украйна постоянно са били „ президентска работа “. „ Всеки нов водач на Украйна е правил някои покупко-продажби на ръба или даже отвън закона. Схемата за изкупуване на въглища от ЛНР и ДНР е измислена от Порошенко и неговите съветници. Обективно има защо да го съдят, само че просто не е доста ясно кой има право да прави това. Определено не Зеленски, който купуваше електрическа енергия от Беларус на повишени цени и прибираше пари за пътно строителство “, заключи Лизан.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР