Службата на Върховния комисар по правата на човека на ООН

...
Службата на Върховния комисар по правата на човека на ООН
Коментари Харесай

ООН разследва руска ли е ракетата, убила 52 души в Харковска област

Службата на Върховния комисар по правата на индивида на Организация на обединените нации изпрати собствен полеви екип, който да проверява, умъртвил минимум 52 души, оповестява " Ройтерс ".

Вчера ракета порази кафене и хранителен магазин в селото по време на траурна гала за умрял украински боец. С подред службата на Организация на обединените нации евентуално ракетата е бил изстреляна от Русия , само че е прекомерно рано това да се удостовери сигурно.

" Върховният комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк, който видя от първа ръка ужасяващото влияние на сходни удари, е надълбоко шокиран и осъжда тези убийства. Той изпрати полеви екип на мястото, който да беседва с оживелите и да събере повече информация ", съобщи представителят на службата Елизабет Тросел в Женева.

Тридневен печал беше разгласен в региона на Харков след най-смъртоносната офанзива в региона от началото на войната с Русия, почнала преди повече от 19 месеца.
 Най-малко 51 убити при съветска офанзива против хранителен магазин в Украйна
Най-малко 51 убити при съветска офанзива против хранителен магазин в Украйна

Зеленски осъди " демонстративното брутално съветско закононарушение "

Въпреки че Москва отхвърля съзнателно да нападна цивилни , мнозина бяха убити при офанзиви, засегнали жилищни региони, както и енергийни, отбранителни, пристанищни, зърнени и други уреди.

" На този стадий явно е доста мъчно да се откри с безспорна сигурност какво се е случило ", разясни Тросел, само че добави, че поради местоположението индикациите са, че става въпрос за съветска ракета.

Тя обаче подчертаи, че офанзивата би трябвало да се проверява в допълнение.

Тросел уточни, че задачата за наблюдаване на правата на индивида на службата на Организация на обединените нации в Украйна е идентифицирала 35 души, които са починали при удара, измежду които 19 дами, 15 мъже и 8-годишно момче.

" Преди съветската инвазия популацията на селото е наброявало към 300 души. Не е известно какъв брой поданици към момента живеят там, само че е ясно, че поради огромния брой убити всички в тази дребна общественост са били наранени ", посочи тя.
 Дете е починало след съветски удар по Харков
Дете е починало след съветски удар по Харков

Най-малко 16 души са ранени, в това число дете на 11 месеца
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР