Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси е документирала

...
Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси е документирала
Коментари Харесай

ООН е документирала 26 нападения срещу жители на Газа, докато са чакали да получат хуманитарни помощ

Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси е документирала 26 набези против поданици на линията Газа, които са чакали да получат филантропични помощи. Случаите са регистрирани от януари насам, като отчетът беше публикуван от пресцентъра на международната организация в четвъртък, предава Българска телеграфна агенция.

Организация на обединените нации не упреква никоя страна за множеството набези против хора, чакащи филантропични помощи.

Израел, който наложи " цялостна обсада " на линията Газа след нападението на палестинската ислямистка организация " Хамас " от 7 октомври, съобщи, че се ангажира да допусне допустимо най-вече помощ в Газа и упреква личния състав и логистиката на Организация на обединените нации за забавянията на доставките, отбелязва в. " Ню Йорк таймс ".

При невижданото нахлуване на 7 октомври в южната част на Израел бойци на " Хамас " убиха минимум 1160 души, множеството от които цивилни, а към 250 души бяха отвлечени и отведени в линията Газа, съгласно броене на Агенция Франс Прес, учредено на публични израелски данни. " Хамас " е оповестена за терористична организация от Съединени американски щати, Европейския съюз, Израел, Англия, Австралия и други страни.

Сред случаите, документирани от Организация на обединените нации, е нападението от четвъртък вечерта против стотици палестинци, които са чакали ескорт от камиони с филантропични помощи на кръговото кръстовище " Ал Кувейт " в град Газа. Палестинските здравни служби упрекнаха израелските сили, че са направили " целенасочена " офанзива против тълпата, при която са починали 20 души, а трима очевидци описаха за пукотевица на мястото на случая, отбелязва " Ню Йорк таймс ".

" Службата на Организация на обединените нации за правата на индивида в окупираните палестински територии показва страдание за неотдавнашната серия от убийства на хора, които са чакали да получат достъп до доставки на помощи в Газа. На 14 март вечерта по данни на министерството на опазването на здравето на Газа са били убити минимум 20 души, а 155 са били ранени след пукотевица по навалица, събрала се да получи филантропична помощ на кръговото кръстовище " Ал Кувейт ", написа в оповестения на 14 март отчет на Организация на обединените нации.

" Израелските сили отхвърлиха да са забъркани в този случай и обявиха, че не престават да ревизират случая. От 29 февруари, когато на кръговото кръстовище " Ал Наболси " бяха убити минимум 118 души, открити източници оповестяват за най-малко още 10 други сходни случая, при които хора са били убити или ранени, до момента в който са чакали да получат помощ на кръговите кръстовища " Ал Кувейт " и " Ал Наболси " в град Газа - главните входове за филантропична помощ в северната част на Газа ", се споделя още в отчета.

В изказване на Израелските сили за защита (ЦАХАЛ) във връзка стрелбата в четвъртък се показва, че те са " улеснили прекосяването " на 31 камиона, пренасящи филантропична помощ, предопределена за жителите на северната част на анклава, написа в. " Вашингтон пост ". Около час преди да дойдат в " филантропичния кулоар, въоръжени палестинци са разкрили огън, до момента в който цивилни поданици на Газа са чакали " помощите, се споделя в изказването.

Махмуд Басал, представител на Гражданската защита в Газа, от своя страна съобщи, че хиляди хора, които са се събрали наоколо до кръговото кръстовище, са били принудени да се " скрият " след пукотевица, която съгласно него е била открита от израелски хеликоптери и дронове, последвана от танков и артилерийски огън. По думите му един артилерийски снаряд е паднал върху разрушена къща, в която са се укривали хора, добавя " Вашингтон пост ".

На 29 февруари бяха убити минимум 115 палестинци, а повече от 750 бяха ранени, когато съгласно свидетелски разкази израелски военнослужещи са разкрили огън, до момента в който големи тълпи са се втурнали да вземат стоките от ескорт с помощи. Тогава Израел съобщи, че доста от починалите са били стъпкани при блъсканицата, която почнала, когато обезверени палестинци се втурнали към камионите с помощи. ЦАХАЛ допълниха, че техни военнослужещи са произвели предупредителни изстрели, откакто тълпата се е насочила към тях по застрашителен метод.

Ръководителят на болничното заведение в град Газа, в която бяха настанени някои от ранените при кръвопролитията, обаче съобщи, че повече от 80 % от тях са имали огнестрелни рани, което допуска, че е имало интензивна пукотевица от страна на израелските войски, напомня Асошиейтед прес.

На 6-и март, ден преди убийството на 20-те палестинци, чакащи филантропични помощи в град Газа, координаторът на Организация на обединените нации по филантропичните въпроси Мартин Грифитс осъди бомбардировка на склад и център за разпределяне на храна в южната част на град Рафах, при която почина минимум един чиновник на Агенцията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци, а 22-ма души бяха ранени.

" Опустошителна вест за нашите сътрудници в Газа, които към този момент понесоха толкоз доста загуби, и за фамилиите, на които се опитваха да оказват помощ ", съобщи Грифитс в обществената мрежа " Екс ". " Как да поддържаме интервенциите по оказване на помощ, когато нашите екипи и доставки непрекъснато са под опасност? Те би трябвало да бъдат предпазени. Тази война би трябвало да спре ", добави той.

Ръководителят на Службата на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинските бежанци (УНРВА) Филип Лазарини сподели във връзка този случай, представен от Би Би Си, че нападенията против оборудванията на организацията са " станали нещо всекидневно, което жестоко нарушава интернационалното филантропично право ".

В същия ден представителят на ЦАХАЛ Даниел Хагари съобщи, че Израел ще се опита да " наводни " палестинския анклав с филантропични помощи от разнообразни входни пунктове, напомня Ройтерс. " Опитваме се да наводним региона, да го засипем с филантропични помощи ", съобщи Хагари пред задгранични публицисти часове преди да бъдат убити 20 души, чакащи храна в град Газа.

Хуманитарни организации, в това число и Организация на обединените нации, споделят, че вместо да улесни филантропичната помощ, Израел е блокирал влизането ѝ в линията Газа, отбелязва " Ню Йорк таймс ".

" Изборът на способи и средства за водене на война от страна на Израел докара до филантропична злополука ", се споделя в отчет на службата на Организация на обединените нации от този месец, представен от американското издание. " Този избор включваше налагането на блокада на Газа, други ограничавания върху филантропичната помощ и разпределението на търговски артикули, голямо разрушение на гражданската инфраструктура, в това число пътища, които са от жизненоважно значение за достъпа до популацията, и ограничавания върху придвижването сред северната и южната част на Газа ", написа още в отчета на Организация на обединените нации.

“В качеството си на окупационна власт Израел има задължението да обезпечи в оптималната степен съгласно наличните средства храна и медицински грижи за популацията, съответстващи на неговите потребности. Ако не е в положение да ги обезпечи, Израел е задължен да улесни дейностите по даване на филантропична помощ, в това число като обезпечи нужните условия за сигурност за тези действия “, написа в оповестения в четвъртък отчет на Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси.

“Това става още по-неотложно, като се има поради разпространяването на глада в Газа, изключително в град Газа и Северна Газа, където към този момент има данни за минимум 27 души, най-вече деца, умряли от обезводняване и недохранване.

Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси още веднъж приканва за неотложно прекъсване на огъня и за преустановяване на неописуемите премеждия на почтените цивилни в Газа “.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР