Слуховете за заровено съкровище в недрата на остров Оук довеждат

...
Слуховете за заровено съкровище в недрата на остров Оук довеждат
Коментари Харесай

Канадският Клондайк: Иманяри търсят заровеното съкровище на „Черната брада“

Слуховете за заровено богатство в недрата на остров Оук довеждат на него стотици търсачи на злато и десетки експедиции. Но никоя от тях по този начин и не съумява да открие съкровището. Върху него тегне тъмно проклинание, само че все пак търсенето му не стопира чак до наши дни.

Оук е частен остров на южния бряг на Нова Скотия, Канада. Площта му е 57 хектара (140 акра). Богатият на дървесни типове пай земя е един от 360-те дребни островчета в залива Махоун, а оптималната му височина е 11 метра над морското ниво, написа Списание 8. Първите заселници на острова са микмаките, живели на територията на Нова Скотия и Нюфаундленд

преди няколко хиляди години

Кога е открит островът за първи път от европейците, не е напълно ясно, само че към средата на XVIII век френски риболовци се заселват там, построяват къщи и основават близкото селце Честър. Скоро след тях на територията на Нова Скотия дом намират английските колонизатори. Оук е публично изследван и картографиран. Не след дълго получава и името, с което го познаваме през днешния ден.

Сн.: Pixabay

С времето стартират да се описват митове за заровено там златно богатство. Много иманяри, златотърсачи, приключенци и фенове на мистериите посещават мястото, надявайки се да открият мистериозното благосъстояние. През 1965 година даже е издигната пътека от западния завършек на острова до Крандълс Пойнт на сушата, с цел да може от там да минава тежка техника.

Според най-популярните клюки на остров Оук е заровено златното богатство на капитан Кид – легендарен шотландски бандит, нечовечен палач и яростен корсар. Но легендите не стопират дотук. Говори се още, че в недрата на Оук айланд са скрити голям брой антични религиозни артефакти, както и

бижутата на Мария Антоанета

и тайнствени Шекспирови ръкописи. Носят се клюки даже, че там са скрити Светият Граал или Ковчега на завета – Кивота, заровени на острова от рицарите тамплиери.

Най-популярното място, на което копаят търсачите на злато, е известно като „ Money Pit “ („ Ямата с парите “). Намира се на източната страна на острова и съставлява яма с дълбочина над 30 метра.

Историята споделя, че първият, който открива ямата (през 1795 г.), е локален юноша на име Даниел Макгинес, който забелязал вдлъбнатината, до момента в който ловял риба наоколо. Той се върнал на идващия ден с двама свои другари и почнали да копаят. Но спрели, когато стигнали до 9 м дълбочина. Както се споделя в преданието – „ от религиозен боязън “. Пък и не разкрили нищо забавно и се отказали.

След няколко години Макгинес и неговите другари се завръщат дружно с екип копачи и този път разкопават ямата с парите до 30 м дълбочина. Натъкват се на изкуствена шахта и дървени трупи (белязки) на всеки 3 метра. Също и на пластове от дървени парчета, кокосови нишки. неразбираеми надписи по стените на кратера, тресавище с формата на триъгълник на дъното и огромен камък, изписан с неразбираеми знаци. Докато търсачите копаят, внезапно ямата се изпълва с вода – до 18 м височина. Работниците под водата прокопават тунел към втора яма, която също бива наводнена, и в последна сметка

разкопките са прекратени

Годината е 1849-а. Третата група търсачи от времето, за което не съществуват писмени доказателства, взема решение още веднъж да изкопае ямата и доближава до 26 м дълбочина. Богатствата, които съумява да открие, се равняват на редуващи се пластове смърч, дъб, глина, нехарактерните за този район кокосови нишки и нещо, което дефинират като „ метал на части “.

През 1865 година професорът по филология Джеймс Лихти твърди, че е превел мистериозния надпис на камъка, открит на дъното на ямата. По думите му той гласи:

„ Четиридесет фута по-надолу два милиона паунда са заровени. “

Това подклажда още повече очакванията и ентусиазма на търсачите на съкровища.

Сн.: Pixabay

Другото известно място, където постоянно копаят те, е по този начин нареченият „ Smith`s Cove “ („ Заливът на Смит “). Там са открити разнообразни предмети, както и кокосови нишки като тези в ямата. По-скорошни археологически разкопки в региона на залива допускат съществуването на оловен кръст отпреди XV век и откриват разнообразни аграрни принадлежности от дърво. При други разкопки са открити монети, свирки, части порцелан, ножици, керамика. Но тези исторически полезности са надалеч от визията на търсещите заровеното богатство на капитан Кид или което и да е друго такова.

Всички последващи опити да бъде намерено през годините също остават безуспешни. При една от експедициите

са открити старинни артефакти

секира, котва и кирка. Но не и злато. Притежателите на частния остров постоянно се сменят, само че нито един от тях не открива заровеното богатство.
Смъртната опасност
Колкото до търсачите му – би трябвало да им се признае, те са същински смелчаци. Особено като се има поради фактът, че с изключение на сложността при копаенето и прииждащата буйна вода, търсенето на златното богатство е съпроводено и със смъртна опасност. Става дума за тегнещото над Оук айланд проклинание. То гласи, че седем мъже ще умрат в търсене на съкровището, преди то да бъде намерено. До момента гибелта си са намерили шестима. Това ускорява още повече интереса и очакванията на златотърсачите, че скоро (след като почине и седмият) те ще бъдат надлежно осмият – този, който ще открие златото на капитана. Любопитно е, че търсенето на заровеното имане продължава и до ден-днешен – над 220 години по-късно.

Има редица теории за това по какъв начин се е образувала „ ямата с парите “. Според учените тя е натурален естествен феномен – дупка, обвързвана с варовикови проходи и пещери. Най-популярна обаче е теорията за изкопана от човешка ръка шахта от капитан Кид, а съгласно друга публикувана доктрина – от Едуард Тийч („ Черната брада “), който споделя, че е заровил съкровището си там, „ където никой с изключение на Сатаната и аз не може да го откри “.

Според други вярвания – тамплиери, масони или инки, които се пробват да измъкнат съкровището си от ръцете на испанските завоеватели, може да са основали Паричната яма. Слухове настояват и тъкмо противоположното – че дупката е изкопана точно от английските колонизатори, пристигнали по тези земи. Друго пояснение на феномена е, че той е дело на испански моряци, застрашени от английските нашественици.

Джон Годуин написа, че поради размера и сложността на ямата, тя евентуално е била изкопана от инженери на френската войска, криещи съкровищницата на крепостта Луисбург, откакто английските сили я завладяват по време на Седемгодишната война.
Тайнствените ръкописи
Говори се и че на Оук айланд са заровени тайнствени ръкописи и артефакти от розенкройцерите и че това място е било дом на тайнствените им ритуали и тяхното сакрално галактическо знание. Легендите за остров Оук, за неговото богатство и мрачното му проклинание стават ентусиазъм за над 50 книги, доста филми, както и за телевизионно риалити, предавано по History Channel – „ The curse of Oak Island “ ( “Проклятието на остров Оук “). В многосезонния риалити сериал братята Рик и Марти Лагина и техният екип търсят имането. Те намират находки като старинни монети, антични брошки, оловен кръст, за които се допуска, че са направени сред 1200-а и 1600 година, и други Тези дребни артефакти им дават вяра, че с всяка последваща стъпка се доближават от ден на ден и повече до огромното заровено богатство. Братята Лагина, с изключение на модерни търсачи на съкровища и телевизионни звезди, са и притежатели на огромна част от територията на Оук айланд.

Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР