Слуховете за създаването на нов политически проект около бившия министър

...
Слуховете за създаването на нов политически проект около бившия министър
Коментари Харесай

Янев влиза в политиката с поредния патриотичен проект

Слуховете за основаването на нов политически план към някогашния министър на защитата Стефан Янев напълно не се оказаха пресилени. На националния празник - 3 март, някогашният длъжностен министър председател удостовери, че има такова желание, въпреки да не сподели по кое време тъкмо ще стане това, а употребява израза " когато му пристигна времето ", с който беше запомнен Симеон Сакскобургготски. " Ще го обявим и ще кажем на хората какво желаеме, само че първо ще чуем и тях ", съобщи Янев и пред " Нова телевизия ".

Заявката, че ще основава политическа групировка, пристигна единствено два дни откакто напусна поста си на министър на защитата. А методът, по който " провокира " премиера Кирил Петков да го в профил от държавното управление, предполагаше, че политическата му кариера ще продължи, само че по различен метод. В поредност свои изявления от последните седмици Янев внезапно се разграничи от политиката и решенията на държавно управление по отношение на войната на Русия против Украйна, призоваваше България да не взема страна в спора, а да " пази националните си ползи ", само че още веднъж без да конкретизира кои са те, изключително в сегашната обстановка. Като знак може да се одобри изказването му, че в България не би трябвало да се разполагат спомагателни войски на НАТО. По неофициална информация Янев се е опитвал да води независима политика още от влизането си в държавното управление, надалеч преди да стартират обществените му разграничения.
Какъв план
Слуховете за идното му основаване от хора, близки до президента Румен Радев, започнаха малко след парламентарните избори през ноември предходната година, само че се ускориха през последните две-три седмици, като даже се сочеше и дата на основаването му - 19 март. Тогава започнаха сондажи с депутати от Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ за присъединение към възможната нова групировка.

По неофициална информация такива диалози се водят и с регионални координатори на партията на Слави Трифонов, както и с локални функционери от социалистическата партия. На този стадий към момента не е ясно дали ще се учреди партия, или бъдещата групировка ще преповтори модела на " Продължаваме промяната ", която взе участие в парламентарния избор с регистрациите на три партии и към момента не е записана в съда. Другото, което се приказва към момента импровизирано, е, че на напред във времето ще бъдат сложени политически необременени лица, а такива с по-голям опит ще бъдат по-назад.
Реклама
Ако се съди по изявленията на Янев, планът му ще се нарежда в левия набор, ще се цели както в русофилски настроените гласоподаватели, по този начин и в такива, които поддържат обединения от патриотичния набор.
Има ли ниша за такава групировка
" В България още веднъж се връща остарялото разделяне, в което от едната е източнобалканският консерватизъм, а от другата - прозападен прогресивизъм. Има доста малко политици в страната, които се пробват да приказват и на двата езика. Един от тях е Румен Радев, който съумява да приказва и на западняците, и на алената каста в обществото. В този смисъл настъпилото още веднъж разделяне изток - запад с войната в Украйна е допустимо в действителност да се отвори търсене за подобен политически индивид в центъра, където апропо е огромното безмълвно болшинство на българите. То е стъписано от това, което Путин направи, само че в това време не е необикновен почитател на НАТО. От друга страна обаче, в случай че на следващия ден някой каже хайде на излезем от НАТО, то няма да хареса такова внезапно придвижване ", споделя изпълнителният шеф на " Галъп интернешънъл " Първан Симеонов. По думите му при тази обстановка се отваря ниша за подобен политически план и Янев добре си е направил сметката.

Симеонов счита, че едно от преимуществата на Янев е, че е бил един от министрите в държавното управление на Петков с висок рейтинг. " Стъпва и на президентската легитимация и на създалото се очакване в това пространство, което около Румен Радев назоваваме ляво, само че то не е тъкмо ляво, за основаването на нещо ново ", счита политологът.

И съгласно Милен Любенов, политолог от СУ " Св. Климент Охридски ", има свободно място за подобен план. " Това, което виждаме като изразителност през последния месец от страна на Стефан Янев, е, че това ще е някаква патриотична партия в левия политически набор, тъй като там има огромна ниша след големия електорален отлив от Българска социалистическа партия. Още повече че откакто Вътрешна македонска революционна организация, НФСБ и " Атака " изгубиха доста сериозна поддръжка, може би ще се насочат и към подобен вид гласове ", разяснява той, като добави, че евентуално възможната нова групировка няма да е толкоз извънредно нападателна и креслива като " Възраждане ".
Реклама Какви са провокациите
Според Първан Симеонов обаче тук стартират многото " в случай че ". " Първо, има ли самият Янев изключително огромни политически качества - постоянно казано, не е най-големият харизматик. Второ, има ли я президентската легитимация - да и не, тъй като аз мисля, че няма директен президентски план зад това. От друга страна обаче, Петков и Василев също не бяха президентски план, само че се употребиха щедро с неговата легитимация ", споделя шефът на " Галъп ". Най-голямото " в случай че " съгласно него обаче е политическата ниша. " Ако ще се прави план, който да е либерално- академично-ляв вид " Пеканов ", за това няма огромна база. Ако ще е синдикално ляв вид " Ваня Григорова ", също няма база, тъй като в България няма развита синдикална просвета. И третият вид е да се сътвори нещо червено-националистично, само че пък и Българска социалистическа партия, и " Възраждане " са си живи и здрави. Все отново огромният въпрос, който остава, е за легитимацията от президента. Той пък опира до различен въпрос - ще се сражаваме ли в България за личната си национална стратегия, и първият лакмус за това ще бъде Северна Македония. Ако се окаже, че твърдата по-национална позиция в жанр " Румен Радев " среща стена от прозападната и демократична позиция " Петков ", тогава на Радев може би ще му би трябвало някакъв лост и е допустимо сходни политически мрежи да бъдат потребни на президента, тъй като това ще бъде разделянето, в което ще живеем ", разяснява Симеонов пред " Капитал ".

Милен Любенов уточни други вероятни трудности пред плана на Янев. " Янев ми се коства, че по-скоро ще се насочи към по-ретроградни и възрастни гласоподаватели от провинцията. Когато " Атака " пробиха през 2005 година, за тях имаше доста мощен избор от Югоизточна България и от гарнизоните на българската войска, както и военни носталгици - хора, изпитващи носталгия към остарялата военна мощност. Партията на Янев ще е нишова партия, само че и дано да забележим хората към него ", счита той. Според Любенов обаче в идващите месеци най-вероятно ще забележим в цяла Европа националпопулистките партии да губят позиции, още повече че част от тях дълги години подкрепяха режима на Путин. " Виждаме, че в един глас националпопулистите в Европа осъдиха Путин, а Марин льо Пен унищожава свои плакати с него ", сподели той.
Кои обединения би трябвало да се тормозят
На пръв взор от политическия план към някогашния министър на защитата сигурно би трябвало да се тормозят в Българска социалистическа партия. Стефан Янев беше секретар по сигурността на президента Румен Радев в първия му мандат, министър председател на служебното му държавно управление и е известен измежду гласоподавателите на социалистическата партия. Така че би могъл да притегли част от гласоподавателите на Българска социалистическа партия, които на последните избори бяха разочаровани от партията и една част от тях не гласоподаваха, а друга дадоха гласа си за платформата на Мая Манолова " Изправи се БГ " и за " Продължаваме промяната ". Бъдещата групировка на Янев би могла да притегли и така наречен вътрешна съпротива на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, изключително откакто конгресът на социалистическата партия в края на януари режисирано не одобри оставката й, подадена поради пагубните резултати на последните парламентарни избори. От градската организация на Българска социалистическа партия в Пловдив, известна с опозиционните си настроения против Нинова и подвластна на изключения преди време от партията предприемач Георги Гергов, към този момент реагираха на поръчката на Янев за нова групировка. В разпратена до медиите позиция те настояха Българска социалистическа партия да напусне ръководещата коалиция и обявиха поддръжката си за Янев.

Застрашена наподобява и партията на Костадин Костадинов " Възраждане ", чиито гласоподаватели са русофилски и националистически настроени. Към групата би трябвало да се причисли и партията на Слави Трифонов " ИТН ", която претърпя най-тежката загуба на последните парламентарни избори през ноември - с отлив на 400 000 гласа по отношение на резултата през юли
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Коментари и разбори 1 Войната в Украйна 2 Коментари и разбори 3 Войната в Украйна 1 Войната в Украйна 2 Коментари и разбори 3 Войната в Украйна Реклама
Първан Симеонов обаче счита, че би било неточност, в случай че кръговете анти-Нинова в Българска социалистическа партия се преориентират към Янев. " Българска социалистическа партия дефинитивно се трансформира в партията на Нинова. Каквото си потегли от Българска социалистическа партия, май към този момент си потегли. Много огромна неточност на анти-Нинова кръговете би било да хукнат другаде по една елементарна причина - доста мъчно се прави партия от парчета. " Едно е да си вътрешна съпротива в Българска социалистическа партия, тъй като това е безусловно законна позиция, изключително на фона на това, което Нинова прави. Съвсем друго е всички вероятни парчета от Българска социалистическа партия да стартират да вършат друга партия ", счита той.

" Ако тук ще се търси наличие на подобен вид групировка, това ще е по-скоро да се резервира това, което беше българският митинг от 2020 година Защото какво беше той - там бяха и хората на Костадин Костадинов, тези, които в този момент замерват със снежни топки, бяха и софийските градски либерали, които след това се разделиха на " Демократична България " и " Продължаваме промяната ". Там беше и знамето " Радев ", и Българска социалистическа партия. Това беше историчността на 2020 година - че сини и червени са дружно против ГЕРБ. Сега те се разделиха и може би такива като Янев и Радев ще се пробват да запазят този дух ", сподели шефът на " Галъп ".

Според Милен Любенов " в бъдеще партията, която ще се наложи като съществена лява, е тази, която се ориентира към центъра. Това може да е единствено социалдемократическа партия ".
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Велина Господинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР