Слухът е физическият акт на разпознаване на звука. Това, че

...
Слухът е физическият акт на разпознаване на звука. Това, че
Коментари Харесай

Магията на активното слушане

Слухът е физическият акт на различаване на звука. Това, че можете да чуете нещо, обаче, не значи, че слушате деликатно отсрещната страна. Вероятно сте чували фразата „ интензивно слушане “ и преди. При това слушане можете да повторите това, което сте разбрали със личните си думи, като перифразирате. Идеята е да създадете взаимно съгласие, тъй че да няма неясноти в тълкуването. Именно тази идея за взаимно схващане е от главно значение за стимулиране на дейностите в доста информационни тактики. Истинската магия на дейното слушане се крие във вашата дарба да разберете диалога от позиция на вашия информационен сътрудник и във вашето предпочитание да инвестирате време да чуете цялата история. Ако сте подготвени да станете по-добър слушател, можете да извършите следните неща:

Проверете егото си. Не можете да слушате същински, в случай че сте по-притеснени от персоналния си резултат, в сравнение с от основаването на позитивен резултат за всички участници.

Спрете да мислите за отговора си. Ако формулирате отговора си в главата си, до момента в който другият приказва, значи не го слушате. 

Признайте какво чувствате. Когато слушате, не постоянно би трябвало да се съгласявате с това, което другият човек споделя или усеща. Но положителните слушатели и мощните комуникатори признават, че тези усеща са били чути.

Невербално покажете ангажираност. Леко наклоняване на главата или на тялото напред, кимане с глава, дребни изявления, поддържане на зрителен контакт. Всички тези неща предизвикват ангажираността в диалога и са показателни за отсрещната страна, че я слушате.

Признайте, когато не сте слушали деликатно. Или най-малко помолете индивидът да повтори ясно елементи от диалога, които не сте разбрали. По-добре е да имате цялостната картина на разговор, отколкото да вземете решение за нещо, без да наредите всички елементи от пъзела.

Използвайте дейното слушане. Уверете се, че сте чули какво е замислил индивидът. Толкова доста спорове могат да бъдат избегнати на работното място и толкоз доста екипи ще работят по-гладко, в случай че хората просто ревизират дали се разбират взаимно. Направете го и ще видите разликата в продуктивността и във взаимоотношенията. 

Източник: Джил Шифелбейн, професионален представител и специалист по бизнес връзка пред
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР