Случващото се в Украйна няма да свърши бързо и лесно,

...
Случващото се в Украйна няма да свърши бързо и лесно,
Коментари Харесай

Кадиев: „Булгаргаз“ няма да може да плати на „Газпром“ заради спирането на SWIFT


Случващото се в Украйна няма да свърши бързо и елементарно, сподели в „ Тази неделя “ Георги Кадиев, политик и някогашен зам.-министър на финансите.

„ За да може Русия до дни да вземе Украйна, би трябвало да употребява доста тежки оръжия, в това число и нуклеарни оръжия. Надявам се да не прекрачи тази граница, тъй като това към този момент е последната алена линия. Ако се стигне до такава степен, явно ще има и война в цяла Европа “, счита Кадиев.

„ Байдън сподели, че има две варианти – или трета международна война, или наказания. Те избраха глобите, а вътре има доста разновидности. Излизането от системата SWIFT е една от най-тежките наказания. Това значи, че съветските банки няма да могат да вършат преводи с други банки “, изясни Георги Кадиев.

Това от своя страна значи риск от банкрут за дадена съветска банка. Ще бъдат лимитирани и доста транзакции.

„ Булгаргаз “ няма да може да заплати на „ Газпром “, тъй като преводът няма по какъв начин да мине. Русия няма да продължи с доставките на газ, в случай че няма предплащане. Сметките на „ Газпром “, даже и да са в западни банки, ще бъдат замразени. Това беше една от аргументите Западът да се колебае. Това е толкоз тежко оръжие и в тази ситуация и целият западен свят ще има проблеми “, разяснява още Кадиев.

„ Може да се стигне до това да нямаме газ, тъй като „ Газпром “ желае предплащане. И тук стигаме до икономическите последствия от всички тези наказания и войната. Ние имаме газ за избран интервал от време. Мисля, че хранилището е направено да имаме за към 2 години газ, само че не съм сигурен. Голямата неточност на България е, че голям % от газа е съветски. Ние имаме напълно малко произвеждане и получаваме може би не повече от 7-8% от Азербайджан “, изясни Георги Кадиев.

" Нека да забележим дали решението за SWIFT ще е за всички банки, тъй като е допустимо да е лимитирана единствено за избрани и тогава може би „ Булгаргаз “ ще може да заплаща през други ", посочи Кадиев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР