Случващото се около границите на Украйна е предизвикателство за Евроатлантическата

...
Случващото се около границите на Украйна е предизвикателство за Евроатлантическата
Коментари Харесай

Янев: Случващото се около Украйна пряко застрашава националната ни сигурност

Случващото се към границите на Украйна е предизвикателство за Евроатлантическата сигурност и има доста отрицателно отражение върху нашата национална сигурност. Концентрирането на съветски сили към границите на Украйна нагнетява напрежението. Повишава несигурността и дава стратегическо преимущество на Москва за реализиране на своите политически цели тъкмо в духа на действителната политика.

Това е оценката за обстановката в района на министъра на защитата Стефан Янев, съобщи bTV.

Той изрази това мнение на откриването на годишната конференция на началника на защитата, пред висшето командване на армията и в наличието на началника на щаба на Съюзното командване на НАТО по интервенциите адмирал Йоахим Рюле.

Tой разяснява и основаването на батальонна бойна група.

" Говорим за основаването на батальонна бойна група, която сега нямаме. Когато приказваме за дефицити не приказваме за нещо, което може да бъде преодоляно и основано за два дни, приказваме за дефицити от позиция на стандартите на НАТО, условията в подобен вид съюзна среда какво би трябвало да съдържа тази батальонна група. В състава ѝ да вземем за пример би трябвало да има артилерия с диаметър, какъвто ние нямаме ", съобщи Янев.

Министърът на защитата добави, че това е един от детайлите, за който ще бъда направено питане да бъде запълнен.

" С американските представители ще беседваме по необятен кръг от тематики от Съединени американски щати, в границите на стратегическото партньорство сред двете страни в границите на въоръжените сили и защитата. Вероятно ще имаме връзка дали американски сили могат да вземат участие в състава на българската група. Истинските диалози ще са на военно-техническо равнище ", съобщи той.

Янев добави, че в логаритъма на взимане на решение следва среща на министрите на защитата на НАТО през идната седмица.

По думите му продължава наклонността за смяна на салдото в Черно море. Анализите ни демонстрират съществени дефицити във въоръжените ни сили, добави Янев.

" Има 5 целта, върху които да се насочим. Първият е хората в защитата. Трябва да притеглим хора за вакантните длъжности. Друг приоритет е модернизацията на въоръжените сили. Ние ще подновим плана за бойна машина за пехотата. Ще създадем всичко средствата за защита да доближат 2% от брутния вътрешен артикул до 2025 година ", добави Стефан Янев.

Според него задачата е да се направи разбор на въоръжените сили, с цел да може да се увеличи бойната им подготовка и подготвеност.

Той разясни, че във връзка новите 5 целта единият от които топене на плана за бойни машини има няколко фактора, като това по какъв начин да продължи реализацията посредством конкурс или посредством контракт правителство-правителство.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР