Случвало ли ви се е в момента, в който излезете

...
Случвало ли ви се е в момента, в който излезете
Коментари Харесай

Защо минаването през врата ни кара да забравяме?

Случвало ли ви се е сега, в който излезете от стаята да забравите какво сте търсили? Или тъкмо когато влезете в нова стая да не можете да си спомните за какво сте влезнали? Това е напълно обикновено и най-сетне учените разгадаха мистерията.

Това, което ни кара да забравяме, е самото прекосяване през вратата. Странният феномен е резултат от резултата на смяна на информацията за местоположението ни (location-updating effect), което кара мозъкът ни да обновява тази информация и да не помни предходната.

Новото изследване на Габриел Радвански от университета в Ротердам открива, че преместването в ново помещение ни кара да се съсредоточим върху него и по този начин забравяме предходната информация.

В опита взели участие няколко групи хора, които трябвало да преминат в различни стаи и да се пробват да запомнят детайлности както за дадени предмети, по този начин и за думи и за обкръжаващата ги конюнктура. Не съумели.

Потърсили отговор и на въпроса в случай че се върнеш в началното помещение, ще си спомниш ли забравената информация. И това се оказало несполучливо.

Така, че това е положителната вест – не е в теб казусът, просто мозъците ни са по този начин програмирани:)

И още: 

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР