Случвало ли ви се е някога да изпаднете в ситуация,

...
Случвало ли ви се е някога да изпаднете в ситуация,
Коментари Харесай

Ето какво става с тялото ви, когато задържате газове

Случвало ли ви се е в миналото да изпаднете в обстановка, в която просто не може да си позволите да изпуснете газ и се постанова да го задържите? Нека бъдем откровени – на всеки му се е случвало, написа Science Alert.

Задържането на газовете води до струпване на налягане, както и до голям дискомфорт. Коремната област може да се подуе, а част от газовете да се всмукват от кръвообращението и да бъдат изхвърлени през устата.

Принудителното задържане на газове може да усили вероятността да бъдат всмукани от тялото, вместо да се освободят. Така те се трансформират в евентуален риск за стомашно-чревни болести. Да не приказваме, че хората с по-слаби чревни стени и стени на сфинктера не би трябвало никога да задържат газовете си, защото те могат да увредят и пробият тези стени.

Какво е флатуленция?

Т.нар. флатуленция - е развой на изхвърляне на примес от газове (флатус, на латински: flatus), през ануса на бозайниците, нормално съпроводен с присъща миризма и тон.

Понятието флатуленция е доста близо до явлението метеоризъм при индивида. Така се назовава подуването на корема в резултат на прекалено формиране на флатус. Думата идва от гръцкото meteoron – „ нещо повдигнато “. Всичко, което води до неусвояване на храната в стомаха или тънките вътрешности (при което тя доближава до дебелото черво), може да докара до метеоризъм.

Безмирисните газове са нормално от обхванат азот, създаден от аеробни микроби или обхванат въглероден диоксид, създаван от някои микроби и употребяван от други водород, както и по-малки количества обхванат О2 и създаден от анаеробни микроби метан. Миризмите са резултат от дребни количества други съставни елементи (обикновено серни съединения).

Какво количество е обикновено?

За учените може да се окаже същинско предизвикателство да намерят хора, които биха желали да участващ в опит, отдаден на газовете. За благополучие 10 здрави възрастни вземат решение, че биха желали да се включат в нещо сходно.

В рамките на 24-часов интервал газовете, които те отделяли, се събирали в ректален катетър. През това време се хранили обикновено, само че изяли и към 200 гр печен фасул.

Участниците произвели приблизително по 705 мл газ в границите на 24 часа. Количеството обаче варирало от 476 до 1490 мл на човек. Най-голямо количество бил водородният газ – 361 мл за 24 часа), а на второ място – въглеродният диоксид (68 мл за 24 часа).

Само трима възрастни произвели метан, който варирал от 3 мл за 24 часа до 120 мл.

И мъжете, и дамите произвели почти еднообразно количество газове.

Причини

Продуктите, предизвикващи флатуленция, нормално са с високи наличия на полизахариди, изключително олигозахариди (въглехидрати) като инулин. Такива храни са бобовите растения (боб, леща, грах), млечните артикули, лука, чесъна, праза, ряпата, картофите, кашуто, ябълките, газираните питиета, бирата, както и овеса, пшеницата или маята в хляба. Също по този начин кръстоцветни зеленчуци, като карфиол, броколи, зеле, и други принадлежащи към жанр зеле (Brassica).

При бобовите растения наподобява, че газовете произтичат от сложни олигозахариди, които са изключително устойчиви на храносмилането от бозайници, само че са елементарно смилаеми от чревната флора – микроорганизми (метан-произвеждащи археи), които населяват храносмилателния тракт. Тези олигозахариди минават през горната част на червата значително непроменени и когато доближават до долната част, бактериите се хранят с тях, като създават значителни количества флатус.

В случая на хора, които имат нетърпимост към лактоза, храносмилателните бактерии, които се хранят с нея, могат да доведат до прекалено произвеждане на газове, когато се употребяват мляко или други субстанции съдържащи лактоза.

Диетите с високо наличие на белтъчини, изключително съдържащи сяра аминокиселини, са потвърдили, че доста покачват миризмата на отделяните газове.

Какво да вършим в края на краищата?

Най-доброто нещо за храносмилателната ви система е, да не задържате газовете. Точка.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР