Случвало ли ви се е да шофирате по бул. Княгиня

...
Случвало ли ви се е да шофирате по бул. Княгиня
Коментари Харесай

Пътен знак в Пловдив ни задължава да караме към място, където няма път

Случвало ли ви се е да шофирате по бул. „ Княгиня Мария Луиза ” в посока бул. „ Цариградско шосе ” и да желаете да извършите противоположен завой при кръстовището с улица „ Лев Толстой ”? Ако наблюдавате пътната маркировка и знаците, то безспорно би трябвало да сте забелязали, че шофирайки в най-лявата лента имате право да извършите само ляв завой.
Прочетете още
До тук всичко наподобява обикновено, само че уловката идва от там, че в действителност на въпросното кръстовище път на ляво няма. На ляво има пешеходен вход към Централни гробища и тротоар с велоалея. Тоест, единствената маневра, която можем да предприемем от въпросната лента е противоположен завой.



Дали в този случай в случай че създадем противоположен завой, при знак указващ „ наложително наляво ” и бъдем спрени по-късно от органи на КАТ, могат да ни глобят?

Според ЗДвП „ Обратният завой е позволен на кръстовища, обозначени със знак, разрешаващ противоположен завой, както и на кръстовища, на които няма знак за възбрана на противоположния завой. ”

При съществуване на светофар обаче, знаците и маркировките остават на назад във времето. Тоест, не би трябвало да ни глобяват при изработен противоположен завой, при изискване, че най-лявата лента не разрешава придвижване напряко, а път наляво няма.

Началникът на пловдивския КАТ гл. контрольор Йордан Милушев удостовери, че знакът е сбъркан и в действителност на негово място би трябвало да има такъв разрешаващ противоположен завой.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР