Случвало ли Ви се е да погледнете любимия си и

...
Случвало ли Ви се е да погледнете любимия си и
Коментари Харесай

Влюбването променя тялото

Случвало ли Ви се е да погледнете обичания си и да усетите по какъв начин сърцето Ви се разтуптява, по какъв начин дланите Ви се изпотяват и по какъв начин настроението Ви се оправя мигновено? Това се случва, тъй като любовта в действителност трансформира нещата, които се случват с вашето тяло. И то несъмнено към по-добро.

Когато сте влюбени, невротрансмитери, като допамин и окситоцин, “наводняват ” мозъка в областите, които са свързани с удоволствието и наградните механизми, и предизвикват редица физически и душевен реакции, като понижаване на способността за чувство на болката, пристрастяваща взаимозависимост, както и, несъмнено, мощно предпочитание за секс с колегата.

Прегръщането, докосването и целуването на обичания могат мигновено да понижат напрежението и да усилят чувството за успокоение, доверие и сигурност, с помощта на окситоцина. А настроението ви се усъвършенства в следствие от напълването на наградния център с допамин. Любовта може да понижи кръвното ви налягане, да снижи равнищата на напрежението, да ви накара да се почувствате по-привързан и по-сигурен, да провокира известните “пеперуди в стомаха ”, които действително съставляват активиране на вагусния нерв, които свързва стомаха ви с мозъка. И въобще, физиологичните и психологични промени ви карат да се чувствате по-щастлив.

Източник: Science Alert
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР