Случвало ли ви се е да дадете на някое дете

...
Случвало ли ви се е да дадете на някое дете
Коментари Харесай

По погледа ви си личи колко обичате шоколад

Случвало ли ви се е да дадете на някое дете късче шоколад и да видите щастливо блещукане в окото му? Може би това е единствено един изпълнен с признателност взор. А може би има по-научно пояснение, написа PopSci.

Ново изследване потвърждава, че с помощта на елементарен очен тест е допустимо да разберете какъв брой доста обича даден човек шоколадовите лакомства. Идеята е, че мозъкът ни реагира на разнообразни тласъци (като да вземем за пример потреблението на шоколад) като отделя допамин. Но въпреки и в по-малки количества, допамин се отделя и в окото, което е реакция на излагането на светлина. Досега се предполагаше, че тези два източника на допамин не са свързани, само че учени от университета Дрексъл се пробват да потвърдят противоположното.

Използвайки електроретинография - основан на електроди тест, който мери реакцията на ретината на светлина - екипът открива, че при приемането на шоколад ретината напряко полудява. Всъщност тя реагирала толкоз мощно, колкото и когато човек одобри особено лекарство за стимулиране на отделянето на допамин. От друга страна когато на участниците в опита била дадена вода, никой от тях не реагирал толкоз.

Събраните доказателства подсказват, че посредством електроретинография е допустимо да бъде измерена реакцията към разнообразни храни - доста по-ефективен и елементарен метод в сравнение с досегашните измервания, които са свързани с наблюдения на мозъка. Тъй като в изследването взели участие единствено 9 души, към този момент учените не се ангажират с по-конкретни заключения, само че проучванията им не престават.

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР