Случи се! Светите мощи на патриарх Евтимий са вече в

...
Случи се! Светите мощи на патриарх Евтимий са вече в
Коментари Харесай

Случи се! Светите мощи на патриарх Евтимий са вече в София

Случи се! Светите мощи на патриарх Евтимий са към този момент в София. Светите мощи на патриарх Евтимий Търновски към този момент са в Патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски “ в София. 

Снимка: Булфото

Те бяха донесени от игумена на Троянския и Бачковския манастири – свещеник Сионий. Светите тленни остатъци бяха превозени с бял бус.

Снимка: Булфото

Епископът изясни, че те ще бъдат покрити със старинна средновековна плащеница, която е от времето на Светия Патриарх Евтимий.

Случи се! Светите мощи на патриарх Евтимий са към този момент в София (СНИМКИ) 29.06.24 12:48 Мрежата ахна: Заснеха торнадо до Враца! (СНИМКИ) 29.06.24 12:14 Виктор Папазов: Няма ли кой да изясни на това младо надоразумение, че отговорност се поема с оставка 29.06.24 11:45 Внимание! Заместителите на захар покачват риска от инфаркт и инсулт 29.06.24 11:18 ИЗВЪНРЕДНО: Хакерът „ Емил Кюлев “ е хванат! Бил обожател на Путин и Русия 29.06.24 11:02

„ Идват, с цел да покажат тази духовна последователност на Българската патриаршия, да благословят, да осенят целия Духовен събор, който ще избере новия Първойерарх, Първосветител на родната ни черква, и да осветят и благословят столичния град “, обясни той.

Тече и трескавата подготовка за утрешната интронизация на нов патриарх на България.

Още в 10 часа тази заран стартира регистрацията на делегатите за Патриаршеския изборен църковен събор, който на следващия ден ще избере новия български патриарх.

Трима са митрополитите, сред които ще бъде избран новият глава на Българската Православна черква. Това са Врачанският митрополит Григорий, Видинският Даниил, и Ловчанският Гавриил. Решението ще бъде несъмнено след скрито гласоподаване в постройката на Светия Синод.

Архимандрит Стефан, пратеник от Троянския манастир разгласи:

„ Надеждите на цялата Българска Православна черква и на целия български народ в тези дни са облечени най-много и на първо място в молитва към Всевишния Бог за това Той да умъдри всички нас, делегатите на събора, да създадем избор по сърце, по съвест, избор, подбуден от Светия Дух “.

Епископ Тихон, който е измежду делегатите сподели от своя страна, че „ новият Български патриарх ще бъде какъвто Бог го избере. Бог го избира в последна сметка и бъдете по този начин положителни, не му слагайте някакъв образец. Всички патриарси до момента, трима са, бяха много разнообразни хора. И този, новият, и той ще е друг. Дайте му малко време “, добави свещеник Тихон.

Източник: БНР

Още вести четете в: България, Темите на деня За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР