Случи се - Русия отново спря доставките на природен газ

...
Случи се - Русия отново спря доставките на природен газ
Коментари Харесай

Газ, власт и пари: колко наистина сме зависими от Газпром?

Случи се - Русия още веднъж спря доставките на природен газ до България. За първи път това се стана през 2009 година, когато потоците пресъхнаха след следващия спор сред Москва и Киев. И тогава, и в този момент - Русия стопира газа на България в тотално нарушаване на дълготрайните контракти и без никаква икономическа аргументация. Геополитика в най-чист (или по-скоро мръсен) тип.

Какво обаче значи това за страната ни, може ли да се оправи, какви са другите възможности и в действителност ли може да съществува страна, която е " 100% диверсифицирана ", както твърди Бойко Борисов, и в това време това да е страна с отрязани доставки на природен газ без да има с какво да ги размени?
Защо Русия врътна кранчето?
Официално - тъй като България отхвърли да следва схемата от указа на Владимир Путин за заплащане в рубли, подписан на 31 март тази година. Както всичко от Русия обаче - и тази заповед не е това, което наподобява.

Указът заповядва всяка страна вносител на газ да открие две " специфични сметки вид " К " (конвертируеми) в евро/долари и в рубли в съветската банка " Газпромбанк ", която не е глобена. Така Европа ще превежда парите в евро и долари, те ще се взимат от " Газпромбанк ", ще се продават на борсата против рубли, които пък ще захранят втората сметка и от нея ще бъде платено на " Газпром ".

В това няма никакво икономическо или финансово преимущество, ние ще продължим да плащаме в евро и то по предварителната ценова формула, която още веднъж е във валута, друга от рублата. Идеята е демонтрация на превъзходство.

България отхвърли да превежда парите по този метод, тъй като той крие опасности за нас.

" Поискахме правно мнение по отговора и той е явен - в него има опасности и евентуално изпадане в неизпъление по договорите ни и нарушение на глобите по отношение на Русия. Уведомили сме Европейската комисия.

При препоръчаната двуетапна процеура на заплащане на процедура бихме изгубили надзор върху парите си, в случай че банката не си съблюдава договорите и ние ще сме в несъблюдение ", изясни през днешния ден Александър Николов, министър на енергетиката в София.

От всичко казано досега излиза, че решението на Русия е чисто и просто - политическо. Толкова за празните приказки на " братските нации ", любовта на Русия към България и впрочем нелепости от наръчника на съветските проксита у нас.

Най-важното - България е изпълнила всички условия по контракта си за доставка през април и прекъсването на газа прибързано - на 27-ми април, е практическа едностранна дерогация. Това е нарушаване на всички типове право, познати на човечеството, и не може да бъде обяснено пред нито един съд с политически съображения. Русия е отказала заплащането ни за месец май, въпреки парите да са били преведени.

На въпроса за какво тъкмо България и Полша, отговорът е много елементарен - нашите две страни са първите с ранни дати за заплащане на задатък по доставките за май.
Колко е подвластна България от съветския газ?
България е свръхзависима от съветски газ за своето ползване, само че не е свръхзависима от газа като суровина. Около 10% от родния енергиен микс се пада на синьото гориво, голямата част от него се употребява от топлофикациите, които завършват подаването поради топлото време, а могат да работят и на различно гориво, даже имат ресурси от него - по закон. За индустриални потребности газ употребяват химическите и стъкларските фабрики, както и рафинерията в " Лукойл ". Те обаче могат да разчитат на азерския газ, а някои компании могат да работят и с амоняк.

При всички положения обаче, стопанската система на страната пострада, най-много поради предстоящото поддържане на стопанската система. Ударът обаче ще е стеснен. Мартин Владимиров - шеф на енергийната стратегия на " Центъра за проучване на демокрацията ", разгласи пред Клуб Z, че тежката промишленост ще пострада, в случай че нямаме заместител на съветския газ, само че и акцентира, че проблем за топлофикациите сега няма.

Проблемът е, че запасите в " Чирен " са доста дребни, потенциалът е напълнен едвам на малко над 17%, което ни прави втората страна в Европейски Съюз с минимален запас след Белгия. Защо това е по този начин - не може да отговори никой към този момент толкоз доста месеци. За съпоставяне - другата страна, която стопира да получава газ от Русия - Полша - има напълнено вместилище на над 75% и има към този момент построен терминал за полутечен газ. Все отново би трябвало дасе има поради, че в " Чирен " сега има повече нагнетен газ, в сравнение с имаше да вземем за пример в края на предишния отоплителен сезон.

Количествата от Азербейджан не престават да са дребни, поради незавършената връзка с Гърция. На доктрина можем да договорим повече през друга входна точка, само че цената ще е друга. Трябва да се знае, че каквото и да стане оттук насетне цената за България ще е по-висока най-малко за няколко месеца.

Генерално обаче, азерският газ е най-малко с 60% по-евтин от съветския даже с дълготрайния ни контракт. Трябва да се има поради и че по принцип митът за " евтиния " съветски газ към този момент е единствено мит. До огромна степен поради спекулативните игри на Москва, която ограничи подаването на количества преди месеци и сътвори неестествен недостиг в Европа.

Накратко - числата демонстрират, че драмата не е чак толкоз огромна и че зависимостта ни от синьо гориво е мощно преекспонирана в последните години, не на последно място и поради на процедура монополното състояние на " Газпром " на пазара до 2019 година.
Какво следва оттук насетне?
Варианти за запълване на дупката пред страната ни има, а стоплянето на времето и края на отоплителния сезон дават време и пространство на държавното управление и " Булгаргаз " да работят. Основните ни благоприятни условия за импорт - увеличение на доставките от Азербейджан през юни, това е единствено след 60 дни. Внос на полутечен природен газ през Гърция, като съгласно вицепремиера Василев България към този момент е договорила доставка на един танкер. Един танкер с полутечен газ съставлява на процедура запълване на целия недостиг, който " Газпром " отваря в летните месеци. Може да се търси газ и от Турция, която има съществени остатъци, такива има и в Гърция и в Румъния.

Клуб Z се допита до енергийния специалист Васко Начев за другите благоприятни условия и той акцентира, че на суапова договорка с Гърция не трябва да се надяваме, тъй като южната ни съседка може би ще последва България в прекъсването на доставките и ще пази за себе си. Но Начев даде и други забавна концепция - суапова договорка " Газ за ток " с Румъния. България е огромен производител на електричество и поддържа салдото на Балканите. Румъния пък има много газ, с който създава ток, тъй че договорка е допустима.

Че Румъния и Гърция са огромните ни благоприятни условия за импорт удостоверява и Мартин Владимиров. Дотук обаче с положителните вести.

И съгласно двамата специалисти, с които говорихме, България не си е свършила работа. Първо - нито един от тях не има вяра, че страната е направила някакви съответни сделки за различен импорт. Според Васко Начев, такива проекти се чертаят не по дни, а по часове, а досега нямаме никакви индикации за подобен задействан проект.

Мартин Владимиров пък акцентира, че към този момент е трябвало да имаме подписани съглашения за взаимност с Румъния и Гърция, тъй че да сме сигурни, че имаме избрани количества за пазаруване.

Другите разновидности пред страната наподобяват по-скоро илюзорни и са в областта на " диверсификацията " на Бойко Борисов. От два дни той и неговите някогашни министри настойчиво упорстват, че са обезпечили благоприятни условия за импорт от всички съседи и че действително са направили диверсификация. Истината е друга. България не може да употребява входната точка на " Турски поток " за повече количества от Турция, тъй като тръбата е резервирана от " Газпром ". Същото важи и за Трансадриатическия газопровод, в който има свободни количества, само че още веднъж е блокиран от " Газпром ".

Фактите демонстрират, че даже да имаме технология за реверсивно връщане на потоците, без подписани съглашения това е единствено техническа опция и нищо друго. Борисов и държавните управления му по този начин и не подписаха междусистемно съглашение с Турия - без пояснение, по този начин и не приключиха интерконекторната връзка с Гърция. Наследството на Борисов в енергийната сфера е 90% взаимозависимост на доставките от Русия и напълно леко разрушен монопол на " Газпром ".

Чисто теоретично България може да опита да си набави газ през така наречен от Борисов " Балкански поток ", който в действителност е " Турски поток ", само че в последна сметка - изцяло " Руски поток ". Русия обаче към този момент предизвести, че в случай че го създадем, ще спре подаването по него. Така без газ ще останат Сърбия и Унгария. България може да спре преноса като ответна мярка и няма да загуби нищо, тъй като " Газпром " е платила таксите до 2023 година

Накратко - опциите пред България са Румъния, Гърция и втечненият газ. Предстои да забележим какъв брой в действителност е квалифицирано бъларското държавно управление, което има към месец, с цел да обезпечи доставки и вярното им систематизиране в страната. Тук главната роля даже в е полето на " Булгаргаз ", която има власт в бранша.
Загуба или опция?
Русия стопира газа за България два пъти в границите на 13 години и двата пъти - в нарушаване на договорите. Вече за цяла Европа е изцяло ясно, че Москва не е благонадежден и сигурен източник на доставки и даже в идващите месеци да се съгласи да играе по свирката на " Газпром " няма страна в блока, която да не прави проекти за тотално отричане от съветския енергиен комплекс.

Европа е подвластна на към 40% от съветски газ, а Русия изнася над 75% от суровината си към Европа. Тоест Москва е доста по-засивима от потока с пари от Брюксел, в сравнение с Брюксел от потока на газ от Москва.

България е изправена пред исторически прозорец, в който може един път вечно да приключи геополитическият напън, за който Москва употребява газа си.

България ще загуби пари от спрения газ, само че те ще бъдат обезщетени от високия експорт на ток.

Най-важното в търговията с газ не е нито цената, нито трасетата. А сигурността. Критерий, който Москва към този момент не покрива и който освобождава България да търси своя различен път.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР