Случи се немислимото - Доналд Тръмп подписа за вносните мита

...
Случи се немислимото - Доналд Тръмп подписа за вносните мита
Коментари Харесай

Как ще ни се отрази търговска война между САЩ и ЕС и можем ли да се облагодетелстваме от нея?

Случи се немислимото - Доналд Тръмп подписа за вносните мита върху стоманата и алуминия. Според редица специалисти по този метод Тръмп сложи началото на комерсиална война сред Съединени американски щати и останалия свят.

Много от политическите и пазарните наблюдаващи смятаха, че Тръмп надали ще прибегне до въвеждането на тези мита. С оставката на главния му стопански консултант обаче мотивите за паника се покачиха и материализираха.

Действията на Тръмп станаха действителност макар заканите за ответни ограничения от страна на главните стопански и търговски сътрудници на Съединени американски щати.

Страните от Европейски Съюз предизвестиха, че имат намерение да таргетират вноса на артикули в размер на 2.8 милиарда евро от Съединени американски щати, вариращ от тениски и уиски до мотори, при евентуално въвеждане на мита от 25% на вносната стомана и 10% на алуминия. Сега всички се чудят дали Европейски Съюз ще съблюдава опасността си.

Обещани бяха реципрочни мита на потребителските артикули внасяни от Съединени американски щати, в това число на аграрни и стоманени артикули. Тези цени са били дискутирани сред ЕК и представители на държавното управление на Европейски Съюз в Брюксел.

 Валутният пазар е обезпокоен от напрежението в международната търговия
Валутният пазар е обезпокоен от напрежението в международната търговия

Безопасната йена печели по отношение на $ и еврото

Наложените от Тръмп вносни мита на задгранични стоманени артикули към този момент срещнаха сериозна съпротива, даже в личната му партия. Подобни дейности, съгласно политически наблюдаващи, рискуват да задействат редица недоволства в Световната Търговска Организация против Съединени американски щати.

Предложените цени пък могат да понижат растежа на щатската стопанска система с 0.2 процентни пункта през идната година, като внасят спомагателни закани от това по какъв начин ще реагират щатските търговски сътрудници, считат анализатори от Barclays Plc.

" В миг, когато международната стопанска система тъкмо стартира да излиза от рецесия, едното нещо, което може да нарани този цикъл е комерсиална война, като сега сме в първата фаза на такава ", разяснява през миналата седмица Борис Шлосберг, ръководещ шеф на BK Asset Management, представен от финансовото издание CNBC. " Йената отразява тази опасност най-добре, бързо и мощно, спрямо останалите принадлежности ", добавя още Шлосберг.

Предупреждение за отрицателното влияние на евентуална комерсиална война направи и ръководителят на МВФ - Кристин Лагард. " Ако станем очевидци на комерсиална война, то тя ще се отрази на търгуваните размери и ще понижи международния растеж ", разяснява Лагард, пред CNBC.

В исторически проект доларът е отслабвал, разследване на страховете от протекционизъм и търгвоски войни. Когато някогашните президенти като Джордж Буш и Бил Клинтън представяха необятен набор от вносни мета през 2002 и 1995-та година, пазарите разпродаваха $, като цената му се понижаваше с 15% като цяло.

 Китай: Търговска война ще бъде злополучие за международната стопанска система
Китай: Търговска война ще бъде злополучие за международната стопанска система

Пекин предизвести Вашингтон, че ще се пази

Как ще ни се отразят в най-голяма степен комерсиалните войни?

Както към този момент споменахме, най-осезателното влияние от евентуалните търговски войни оттатък понижението на комерсиалния стокообмен (което не ни визира чак толкоз, поради че над половината от износа ни е към страни от ЕС), е поевтиняването на щатския $.

Доларът и без друго демонстрираше сериозна уязвимост по отношение на еврото, през последните няколко седмици. Според редица специалисти обаче, разпродажбите на $ могат да се ускорят съществено.

Или първият и най-директен метод за това вложителите да се облагодетелстват от възможни търговски войни е директна експозиция към някаква съществена валута по отношение на $. Всеки самичък може да реши за себе си дали би предпочел йената, еврото, паунда, или франка.

За българите обаче може би по-удачен би бил разновидността с еврото, тъй като по този начин ще се отърват от " спомагателния валутен риск ", който биха поели при евентуален залог против $, в друга валута. Заради обвързаността на лв. с еврото.

Достъп до валутните пазари можете да получите бързо и елементарно, посредством някои от стотиците валутни брокери налични на пазарите. Трябва да сте наясно обаче, че става въпрос за чисто спекулативна търговия, която може да Ви носи както облаги, по този начин и загуби. Не бива да подхождате към валутните пазари без нужните знания и информация за рисковете свързани с тях.

 Историческа информация: Кои са печелившите в една комерсиална война?
Историческа информация: Кои са печелившите в една комерсиална война?

Тези, които я стартират, съвсем постоянно губят

Друг метод да се облагодетелствате от евентуално поевтиняване на $ в дълготраен проект и в случай че планирате по-значителна покупка, е като теглите заем в долари. Така, поевтиняването на $ (ако се случва схваща се) ще направи месечните Ви вноски релативно по-евтини, изразени в локална валута. Но внимавайте, тъй като, в случай че доларът нарастне, ще се покачват и месечните Ви вноски по заема и ще постигнете изцяло противоположния от целения резултат.

Евентуално поевтиняване на $, по отношение на еврото и надлежно лв., би оказало резултат върху ежедневния живот на българите по още няколко посоки: ще направи горивата и останалите първични материали, като злато, сребро и други (които се мерят в долара), релативно по-евтини, изразени в локална валута; ще направи потребителската техника и електроника, създавана главно в Азия, или в страни обвързани с $, релативно по-евтина, измерена в евро и лева; ще направи българските артикули релативно по-скъпи и неконкуренти на пазарите в страни ползващи $, като съществена валута; ще направи страната ни по-скъпа туристическа дестинация за туристите от страни, ползващи еврото, като съществена валута; ще направи депозитите в щатски долари губещи.

* Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка на валути, или търговия на интернационалните валутни пазари. Търговията на маржин, която е обичайната за форекс търговията, носи сериозен риск от загуба на съществена част, или даже целия капитал.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР