Случи се и на българския пазар на електроенергия - на

...
Случи се и на българския пазар на електроенергия - на
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика: Рекордната печалба на ТЕЦ Марица Изток 2; Истината за малките модулни реактори

Случи се и на българския пазар на електрическа енергия - на 27 май при търговията в границите на деня за първи път бяха регистрирани негативни цени. За всеки продаден мегаватчас по обяд в съботния ден производителите (най-вече слънчеви централи) са плащали по 7.41 лева на купувачите.Подобни парадокси са чести феномени в Западна Европа, където огромното произвеждане от ВЕИ не може да бъде покрито с насрещно търсене. И в България би било същото, в случай че можеше да има негативни цени и при търговията на екран " Ден напред " - там най-ниската стойност е 0 лева и тя също стартира да участва постоянно.

Случи се и на българския пазар на електрическа енергия - на 27 май при търговията в границите на деня за първи път бяха регистрирани негативни цени. За всеки продаден мегаватчас по обяд в съботния ден производителите (най-вече слънчеви централи) са плащали по 7.41 лева на купувачите.

Подобни парадокси са чести феномени в Западна Европа, където огромното произвеждане от ВЕИ не може да бъде покрито с насрещно търсене. И в България би било същото, в случай че можеше да има негативни цени и при търговията на екран " Ден напред " - там най-ниската стойност е 0 лева и тя също стартира да участва постоянно.

Ето да вземем за пример на 28 май от 10 до 17 часа електрическата енергия безусловно ще е безвъзмездна. Това е добре за потребителите, само че е пагубно за производителите на ток.
За първи път при търговията с ток в границите на деня бяха регистрирани негативни цени на 27 май
Иначе в тазседмичният брой на " Капитал " обръщаме внимание на дребните модулни реактори в подтекста на тяхното развиване и към този момент оповестеното финансиране на Съединени американски щати в Румъния за централа, построена единствено въз основата на новата технология.
Реклама
Но какво в действителност е модулната технология и кои от фирмите действително разчитат на нея, а не просто на умалени общоприети реактори като маркетингов трик може да прочетете.
Какво се случи
В България все по-малко се приказва за цената на газа и това е, тъй като синьото гориво продължава да поевтинява с всеки минал ден на европейските тържища. Цените към този момент и на процедура са 10 пъти по-ниски от миналогодишните.

Дали това обаче значи, че цената през есента и Европейски Съюз да изпита същите проблеми като предходната година, е комплициран въпрос, който с изключение на експертен, е и политически.
Реклама Ако сте пропуснали:
Били ли сте на площадката на АЕЦ " Белене "? Най-вероятно не, само че от " Капитал " имахме късмет да посетим епохалната локация, на която политиците подвигат нова нуклеарна централа през 3 години.

Днес още веднъж централата е на дневен ред и служебното държавно управление твърди, че е въпрос на време да се вдигнат няколко (не един) реактора, които да зареждат България с електрическа енергия.

Няколко министерства си трансферират топката за това. Страната ни е подписала обща позиция, дружно с Франция, Италия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия.
И още:
Рекордна облага от регистрира Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " за 2022 г, което е безусловно ексцентрична обстановка за другояче непрекъснато буксуващата централа. Миналата година ТЕЦ-ът продаваше електрическа енергия на всички страни от Гърция до Унгария. От началото на тази година обаче резултатите на въглищната централа още веднъж потеглят надолу поради понижаването на цените на електрическата енергия и евентуално нещата ще се върнат постарому.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР