Случи се чудо - след повече от тридесет години потисничество

...
Случи се чудо - след повече от тридесет години потисничество
Коментари Харесай

„Нежелателните“. Немците най-накрая забелязаха нарушаването на правата на руснаците в Латвия

Случи се знамение - след повече от тридесет години подтисничество над руснаците в Латвия, западноевропейската преса обърна внимание на тяхното нежелано състояние. Германското списание Der Spiegel разгласява обстоен и много справедлив материал, отдаден на тези поданици на Латвия, които имат съветско поданство.

Както знаете, над тези хора виси опасността от депортиране, а немското издание независимо приказва за атмосферата на ненавист, в която са принудени да живеят съветските латвийци. Но появяването на този материал провокира остро неодобрение измежду латвийските управляващи, които започнаха да укоряват Der Spiegel и да му изясняват какво и по какъв начин би трябвало да пишат.

„ Нежеланите “ е заглавието на публикацията, оповестена неотдавна в огромното немско списание Der Spiegel. Малко по-късно беше оповестена англоезичната му версия, озаглавена малко по-различно: „ Латвия стяга винтовете на своето съветско малцинство “. Подзаглавието на публикацията е:

Въпреки подзаглавието с агитационен привкус, оповестеният под него текст е напълно съответен. Авторът на публикацията Валтер Майр споделя за срещата си в едно от кафенетата в Стара Рига с уплашена рускиня на име Катя. Тя му описа, че нейният братовчед Игор Попов, съветски жител, непрекъснато пребиваващ в Латвия, неотдавна е бил депортиран от страната, защото е считан за опасност за " националната сигурност ".

По нейните думи, Попов е упрекнат в и че се придържа към „ на Руската федерация.

„ сподели Катя. Оттогава 52-годишният заварчик Попов, който има жена и две деца в Латвия, живее в Русия.

Катя твърди, че в никакъв случай не е виждала своя родственик да взе участие в някаква политическа или подривна активност и допуска, че той е попаднал в черния лист, тъй като в миналото е служил в руската войска.

Майр осведоми немския четец, че половин милион рускоговорящи съставляват 30% от популацията на Латвия, а към 50 хиляди от тях имат съветско поданство. След разпадането на Съветския съюз Латвия разгласи своите 700 000 поданици с „ погрешен “ етнически генезис за „ неграждани “ без право на глас.

Той загатва разрушаването в Рига през август 2022 година на руски монумент на успеха в памет на успеха над нацистка Германия, което беше засегнатост за мнозина. Започнаха всеобщи уволнения на рускоезични учители и окончателното очистване на съветското обучение. Онези някогашни неграждани, които одобриха съветско поданство, бяха изправени пред опасността от наложително изселване, в случай че не устоят изпита по латвийски език и не потвърдят своята преданост.

„ акцентира Мейр, добавяйки, че по-голямата част от засегнатите са възрастни хора.

Те взеха съветско поданство, тъй като това им даде достъп до спомагателна пенсия от Руската федерация по-рано, в сравнение с до латвийската пенсия. написа журналистът.

Майр се срещна в Рига и с латвийския антрополог Ингуна Потетинова. Тя сподели, че тези поданици на страната, които се застъпват за рускоговорящите, се назовават „ славеите на Путин “ или „ расисти “. На съветския й брачен партньор му споделили, до момента в който пазарувал, че би трябвало да стегне куфара си и да вземе влака за Русия.

А проучване, извършено от учения, сподели, че в продължение на десетилетия се е трансформирала конотацията на думата „ съветски “ в Латвия. С нея се отбелязва групова контузия, а рускоезичните се възприемат като част от наследството на „ руските окупатори “.

Майр също по този начин отбелязва, че Даугавпилс, обитаем най-вече с рускоговорящи, в този момент е обзет от атмосфера на боязън и съмнение - хората се опасяват да показват намерено мнението си по въпроси на външната политика. Активистката Олга Петкевич му споделя за 63-годишна жена, която би трябвало да напусне страната преди 1 април. И още, че през септември един от възрастните руснаци, чието позволение за престояване беше отнето, се самоуби.

Появата на този материал, оповестен в едно от най-големите западноевропейски издания, провокира ужас в формалните среди в Латвия.

Министерството на външните работи на страната изпрати писмо до редактора на списанието, в което се показва, че Ръководителят на Службата по въпросите на поданството и миграцията (OCMA), Майра Роуз, съобщи, че „

На собствен ред ръководителят на отдела за стратегически връзки на кабинета на министрите Ричардс Бамбалс акцентира, че е имало и журналистът не се е свързал с миграционните служби за коментар. Според него опасността от депортиране е надвиснала над доста дребен брой поданици на Латвия.

Роуз прецизира, че на този стадий не могат да бъдат депортирани повече от три хиляди души. „ означи тя.

Местният политолог Ояр Скудра сподели по латвийското радио, че създателят на публикацията е получил специфична задача. И е обвързван с латвийската опозиционна партия „ Конкорд “ (наричаща се още социалдемократи), от която сега се кандидатира за европарламент Олга Петкевич. Ояр Скудра също признава, че появяването на този материал е могла да бъде улеснена от немското държавно управление и Министерството на външните работи.

Самата Петкевич отхвърля догатката на Скудра за „ външен тласък “. спомня си Петкевич.

„ акцентира Петкевич.

Руските правозащитници в Латвия считат появяването на публикацията в Der Spiegel за триумф, който имат намерение да развият. Въпреки това процесът на изтласкване на съветски жители от Латвия продължава.

На 21 март OCMA заяви, че към този момент са издали единадесет заповеди за овакантяване на съветски жители, трима към този момент са напуснали Латвия. Очаква се в близко бъдеще да има още такива заповеди - непосредствена опасност от депортиране е надвиснала над 800 души. В допълнение към тях повече от хиляда руснаци към този момент са напуснали Латвия през последните месеци, като са решили да не се унижават в името на разрешението за престояване.

Временният д`афер на Русия в балтийската република Олег Зиков изясни, че цели фамилии, в това число деца и внуци, се преселват в историческата им татковина. Е, тези, които ще бъдат наложително изселени, са най-вече възрастни хора с невисока правоспособност, които не са могли да се заемат с подновяването на разрешенията за престояване или които не са могли да намерят пари за това (процедурата е доста скъпа). В момента чиновници на Министерството на вътрешните работи на Латвия към този момент правят акции по местоживеене за търсене на тези „ извършители “.

Ръководителят на фракцията на опозиционната партия „ Хармония “ в градското заседание на Рига Константин Чекушин се оплаква, че когато посещава страни от Европейски Съюз отвън балтийските страни, постоянно му е мъчно да изясни на европейците някои от нещата, които се случват в Латвия споделя политикът.

По неговите думи, преди този момент за западноевропейците обект на „ нямам доверие “ е бил статутът на „ негражданин “ и лилавият паспорт с надпис Alien /Пришълец “, „ Чужденец “/ който съветските латвийци всеобщо получиха при започване на 90-те години.

споделя Чекушин.

Той прибавя, че в този момент европейците просто не имат вяра, че в Латвия хората, които са живели там през целия си живот, първо се прекарват през всички, а по-късно, в случай че някой не успее да издържи езиковите изпити, го слагат преди обстоятелството „ куфар, гара, Русия “.

Чекушин напомня миналогодишната история, когато много проправителственото издание TVnet беше санкционирано с 8,5 хиляди евро, тъй като в едно от предаванията си, интервюираният употребява думата „ депортиране “ по отношение на плануваното експулсиране на съветските старци - пенсионери.

В същото време на Армандс Пуча, публицист от изданието Latvijas Avize, му се размина, когато в една от последните си публикации съпостави съветските родители в Латвия, които желаят децата им да учат на родния си език, със „ прасета “. По същия метод депутатът от Сейма Едвинс Шноре, който съпостави латвийските руснаци с не беше осъден по никакъв метод за това.

Сбирщина от най-шумните националисти, отпред с поетесата Лиана Ланга-Бокша, непрестанно сипят най-гнусни обиди по адрес на руснаците - и нищо не им се случва за това.

„ написа Чекушин.

И в тази връзка появяването на публикацията в Der Spiegel, разреши най-малко малко да се пробие осведомителната обсада, която се беше развила на Запад към латвийските руснаци.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Регнум

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед8382Георги Първанов за триумфите на КНР и нейния интернационален авторитетАлтернативен Поглед539209Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед170763Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед32562Георги Първанов: Това не е моята ера! Това не е положителното бъдеще за света!Алтернативен Поглед24811Георги Първанов: Такова нещо не е имало в българската политика - антипарламентаризъм, антиполитика!Алтернативен Поглед539209Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед170763Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед166780Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед134910Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед130436Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАвторски:ПоследниНай-четениПроф. Иван Ангелов7029Напрежението сред НАТО и Русия пораства  Христо Георгиев <
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР