Случайно научно откритие разкрива перспектива за батерии с по-голям капацитет(снимка:

...
Коментари Харесай

Случайно откритие обещава по-добри батерии


Случайно научно изобретение разкрива вероятност за акумулатори с по-голям потенциал
(снимка: CC0 Public Domain)

Експерименти със съдържащ сяра катод за литиева батерия доведоха до ненадейно изобретение. Учените инцидентно реализираха трайна стабилизация на положението на моноклинна γ-сяра (гама-сяра) при стайна температура, което не се е случвало преди. Това дава вяра за разработка на литиево-серни акумулатори с потенциал три пъти по-голям от сегашните литиеви акумулатори.

Различни промишлености, от електрическите коли до смарт телефоните, се нуждаят от нови акумулатори с по-висок потенциал, без които напредъкът ще бъде сложен. Една от обещаващите версии на новите типове акумулатори са литиево-серните кафези, които теоретично могат да съхраняват до три пъти повече сила от. Има единствено един огромен проблем по пътя – литиево-серните кафези губят потенциал доста, доста бързо с всеки цикъл на зареждане: до 78% по време на всеки цикъл.
още по темата
Опитите на учени от университета Дрексел във Филаделфия да разработят постоянен катод, употребяващ сяра за литиева батерия, разкриха непредвидена характерност. В хода на работа с катодни материали те съумяха да основат постоянна форма на γ-сяра. Това е едно от двете постоянни кристални положения на сярата – по този начин нареченото моноклинно, което минава в друга постоянна фаза (ромбична) при изстудяване под 95°C.

„ През предишния век са извършени единствено няколко проучвания, по време на които е получена моноклинната форма на γ-сяра и тя е била постоянна за не повече от 20-30 минути. Но ние я създадохме в катод, който мина през хиляди цикли заряд-разряд, без да се утежни продуктивността, а година по-късно нашето изследване сподели, че химическата фаза е останала същата ”, разясни Рахул Пай, един от създателите на проучването, представен от.

След 4000 цикъла заряд-разряд за една година, което е еквивалентно на 10 години постоянна приложимост, серният катод остава постоянен и не се разгражда. Както предвиждаха учените, потенциалът на батерията е повече от три пъти по-голям от този на литиево-йонната клетка. Сега откривателите се пробват да схванат изцяло механизма на процеса, с цел да комерсиализират технологията.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР