Случайно или не избрахме този класически текст на Вампир на

...
Случайно или не избрахме този класически текст на Вампир на
Коментари Харесай

Проф. Пламен Mарков: Страшимиров е самобитен българин с привкус на гениалност

„ Случайно или не избрахме този типичен текст на „ Вампир ” на Антон Страшимиров след дълги опити да работим взаимно с Пловдивския спектакъл. Оказа се, че тази година се навършват 150 години от рождението на писателя ”, сподели проф. Пламен Марков, режисьор на първото премиерно зрелище, с което Драматичен театър-Пловдив ще открие „ Сцена на кръстопът ” на 10 септември от 19 ч.
Прочетете още
Той добави, че не е променял текста на създателя, само че някои от биографиите на героите са обогатени от по-ранните разкази на Страшимиров.

„ Има какво ново да се каже с „ Вампир ” и е мъчно да го направиш по този начин, че да останеш правилен на текста. Аз бих споделил, че нашият „ Вампир ” е подобен, все едно Страшимиров го е написал след романа си „ Хоро ”. Вече е бил в чужбина, срещнал се е с творчеството на Ибсен и е мощно повлиян от него ”, описа режисьорът.

 „ Визията в спектакъла е експресионистична. Огромна част от костюмите са правени на ръка, всеки от тях е минал през моите ръце  и демонстрира моята позиция към хората от това време ”,  каза създателят на сценографията и костюмите Мира Каланова.

На финала на конференцията проф. Марков цитира Страшимиров, който е написал, че „ Петко Славейков е саморасъл българин с привкус на талантливост ”.

„ Мисля, че в цялостна степен това важи и за самия Страшимиров ”, сподели той.

Авторът на музиката за спектакъла е Петя Диманова, а функциите извършват Ивана Папазова, Мария Сотирова, Добрин Досев, Ирина Митева, Радина Думанян, Константин Еленков, Владимир Солаков, Тодор Генов, Стоян Сърданов, Стефан Попов, Марин Младенов, Венелин Методиев, Красимир Василев, Петър Тосков, Димитър Банчев, Стилиян Стоянов, Патриция Пъндева, Спартак Апостолов, Борис Кръстев.  
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР