Случайните тестове на няколко плажа не са меродавни, а социалните

...
Случайните тестове на няколко плажа не са меродавни, а социалните
Коментари Харесай

Екоминистър Попов: Случайните тестове на няколко плажа не са меродавни

Случайните проби на няколко плажа не са меродавни, а обществените медии като че ли не се интересуват от постоянните инспекции, написа Юлиан Попов във фейсбук

Случайните проби на плажовете, които демонстрират бактериално замърсяване, не са меродавни, а Черноморието ни е чисто и не е рисково, написа министърът на околната среда и водите Юлиан Попов във фейсбук.

В поста си той разкритикува обществените медии, за които суматохата била по-интересна, в сравнение с заключенията на постоянните инспекции, които се вършат от Регионалните здравни инспекции. Министърът изяснява, че те ревизират непрекъснато водите на Черноморието и ги тестват в профилирани и упълномощени лаборатории по интернационално открита методология.

Дори и той персонално се е убедил, че няма замърсяване, откакто е обиколил това лято от Дуранкулак до Синеморец, къпал се е в морето и е пил чешмяна вода.

Ето целия пост на Юлиан Попов:

" Хората се поуспокоиха, че Нова Каховка, която в никакъв случай не е представлявала забележителен риск за Черноморието ни, не е замърсила крайбрежните води.

Сега нова вълна на паника залива обществото. Случайни проби на няколко плажа посочили бактериално замърсяване. Министерството на здравеопазването разгласява в детайли обяснение за какво тези проби не са меродавни (линк в коментари). Но медиите (особено социалните) като че ли не се интересуват изключително от постоянните инспекции на Регионалните здравни инспекции, които ревизират непрекъснато водите на Черноморието и ги тестват в профилирани и упълномощени лаборатории по интернационално открита методология.

Изглежда суматохата е много по-интересна. Мое изказване за възходящ размер боклуци по плажовете (основано на проучване, което ще представим след няколко седмици) небрежно се трансформира в умозаключение, че " Черно море става все по-мръсно ”. (Във вторник във Варна пък ще представим съществено проучване по този въпрос.)

Здравните инспекции и инспекциите по околна среда, които мерят друг вид замърсители, постоянно тестват водата, проучват я във високотехнологични лаборатории и осведомят. Доверявайте се на тези разбори и данни и се обръщайте към тях, когато имате паники или сигнали, които са свързани със здравните или екологичните характерности на черноморската вода или друга среда.

Личното ми мнение, откакто в последните два месеца два пъти обиколих Черноморието от Дуранкулак и Синеморец и посетих всички съществени плажове, дюни, предпазени местности, къпах се, когато ми оставаха няколко свободни минути и пих чешмяна вода, когато бях жаден, е че Черноморието е чисто и не е рисково. Но това е напълно персонално мнение и не желая да уверявам никой да се къпе край Бургас или да не върви в Гърция. Нали всеки самичък си взема решение. "

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР