Случаят за меко кацане се изгражда бавно, но сигурно

...
Версия на тази история се появи за първи път в
Коментари Харесай

Версия на тази история се появи за първи път в бюлетина на CNN Business'Before the Bell. Не сте абонат? Можете да се запишете. Можете да слушате аудио версия на бюлетина, като щракнете върху същата връзка.

След месеци на несигурност относно здравето на икономиката и дали стресът на банките от миналата пролет ще натежи твърде много върху кредитните условия, възможността Федералният резерв да се откаже от меко кацане изглежда по-голяма.

Миналата сряда Фед повиши лихвените проценти с една четвърт пункт, в съответствие с очакванията, и поддържа, че ще остане зависим от данните при вземането на решение дали да спре или да повиши лихвите през септември.

Но председателят Джером Пауъл предложи важна актуализация относно икономическите прогнози на Фед.

„Сега персоналът има забележимо забавяне на растежа, започвайки по-късно тази година в прогнозата, но като се има предвид устойчивостта на икономиката напоследък, те вече не прогнозират рецесия“, каза Пауъл.

Не е ясно каква е разликата между „забележимо забавяне на растежа“ и рецесия, а някои пазарни сигнали показват, че рецесия все още е възможна. Но преразглеждането на прогнозата за рецесията от Фед предполага, че поне засега служителите не са изключително притеснени от това, което последните данни разкриха за икономиката.

Не е трудно да се разбере защо – икономическите данни, публикувани миналата седмица, сочат охлаждане, но все още силна икономика. Индексът на цените на личните потребителски разходи се повиши с 3% за 12-те месеца, приключили през юни, според нови данни от Министерството на търговията. Това бележи втория пореден месец на спад.

Основният PCE индекс, който изключва цените на енергията и храните, се повиши с 4,1% през юни спрямо предходната година. Въпреки че това е повече от два пъти над целта от 2% на Фед, това е под очакванията на икономистите за годишно увеличение от 4,2% и по-ниско от годишното увеличение от 4,6% през май.

„Ако показателите за инфлацията продължат да се охлаждат, инвеститорите трябва да очакват Фед да спре на следващата си среща през септември“, каза Джефри Роуч, главен икономист в LPL Financial.

Други икономически мерки също донесоха добри новини. Брутният вътрешен продукт на САЩ, най-широкият измерител на икономическото производство, нарасна по-бързо от очакваното през периода от април до юни.

Междувременно нарастването на заплатите в САЩ се охлади през второто тримесечие, което показва известно отслабване на инфлационния натиск, според последните данни на индекса на разходите за заетост от Бюрото по трудова статистика.

Все пак е твърде рано да се предположи, че мекото кацане е в чантата. Фед намекна миналата седмица, че може да повиши лихвите още веднъж тази година.

Освен това може да отнеме поне една година, докато ефектът от повишаването на лихвите си проправи път в реалната икономика, според някои изследвания, и вече е минала повече от година, откакто Фед започна да вдига лихвите през март 2022 г.

Има още икономически данни, предвидени за публикуване през следващата седмица, а пазарът на труда в САЩ е на фокус. На палубата са откритите работни места и проучването на текучеството на работната сила за юни и националният доклад на ADP за заетостта за юли.

Последният доклад за работните места на Бюрото по трудова статистика трябва да излезе в петък. Икономистите очакват увеличение от 200 000 работни места през юли, леко намаление от 209 000, добавени през предходния месец. Очаква се нивото на безработица да остане стабилно на 3,6%.

Докладът от юни отбеляза най-ниския месечен ръст от спада през декември 2020 г. Но ръстът на работните места през миналия месец все пак изпревари средното ниво преди пандемията от около 183 000 нетни работни места, създадени на месец.

WhatsApp разкрива нова функция за видео съобщения

От Катрин Торбек от CNN

WhatsApp вече ще ви позволява да записвате и изпращате видеоклипове директно в приложението за съобщения, съобщи тази седмица платформата, собственост на Meta.

Незабавните видео съобщения могат да бъдат с дължина до 60 секунди и са защитени по подобен начин с услугата за криптиране от край до край на приложението.

„Смятаме, че това ще бъде забавен начин за споделяне на моменти с цялата емоция, която идва от видеото, независимо дали е да пожелаете на някого честит рожден ден, да се посмеете на шега или да донесете добри новини“, каза компанията в четвъртък в публикация в блог.

Новата функция ще бъде подобна на изпращането на гласово съобщение на платформата, добавиха от компанията, като също така ще има начин за запис на видео със свободни ръце.

Компанията каза, че новата актуализация е започнала да се разпространява в приложението и ще бъде достъпна за всички през следващите седмици.

Прочетете още.

Следва

Понеделник: Печалби от Community Bank.

Вторник: Проучване за свободни работни места и текучество за юни. Печалби от Caterpillar, Pfizer, Uber, Marriott, Starbucks и Altria.

Сряда: Национален доклад на ADP за заетостта за юли. Печалби от PayPal, CVS, Kraft Heinz, Yum! Марки и DoorDash.

Четвъртък: Ипотечни лихви. Печалби от Apple, Amazon, Airbnb, ConocoPhillips, Booking Holdings, Warner Bros. Discovery, Coinbase и Kellogg.

Петък: Отчет за работните места за юли.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР