Случаят в Стара Загора повлече крак и отпуши една от

...
Случаят в Стара Загора повлече крак и отпуши една от
Коментари Харесай

Вълна от сигнали за насилие над жени в Бургас: Бременна, ритана в корема от приятеля си, е загубила бебето си

Случаят в Стара Загора повлече крайник и отпуши една от най-често замитаните обществени секрети в България - домашното принуждение.

13 дами са убити за последната година, всяка четвърта е пребивана, само че малко са тези които оповестяват на институциите.

Самите институции заобикалят да се намесват, поради наложеното в манталитета схващане, че това са " фамилни работи ".

Докато не се стигне до ликвидиране. 

Само за два дни в Бургас помощ са потърсили три дами, подложени на домашно принуждение, оповестява Нова ТВ. Едната от тях е в напреднала бременност. Още една жена е подала сигнал за побой в дребните часове в сряда.

Жена на 48 години и татко ѝ били пребити от брачна половинка ѝ в наличието на 16-годишната им щерка. Насилникът е арестуван за 72 часа.

Пострадалите са били с забележими следи от пострадвания в региона на главата. Те са декларирали, че са били неоснователно бити от нападателя, който е престъпно проявен. Мъжът е бил с 1.74 промила, сподели контрольор Антоанета Тодорова от МВР- Бургас.

Бременната жена към този момент е подала молба за отбрана по Закона за отбрана от домашно принуждение. Тя е била физически измъчвана от съжителстващото с нея лице. Нанасяни са ѝ удари в региона на корема. Прегледана е от лекари, само че не са открити някакви проблеми, съобщи, уточни Искра Делчева, шеф на Кризисен център за лица и деца, жертви на домашно насилие- Бургас.

Бременна жена от Бургас е изгубила плода си, откакто е била удряна в корема от приятеля си. Случаят е от предходната седмица. Жената е потърсила протекция в Центъра за предварителна защита на насилието. От там регистрират ескалация на случаите на принуждение над бременни дами, като единствено за последния месец в Бургас те са три, съобщи Бг он ер.

Жени Петрова от Центъра за предварителна защита на насилието разяснява казусът със дамата, изгубила плода си. Тя е била бременна в четвъртия месец:

" Вследствие на физическо принуждение, което е съществено упражнено по отношение на нея от нейния сътрудник, принудително прави аборт по медицински аргументи, защото той я е удрял в корема и плодът не е съумял да се роди здрав ", сподели Петрова, представена от БНР.

Петрова посочи, че казусът е от предишния петък. По случая са подадени документи за отбрана. Младата жена е настанена при свои близки. В съда в Бургас е заведено дело по Закона за домашното принуждение. Чака се решение за ограничаващи ограничения по отношение на колегата ѝ.

Друга жена от Бургас също е потърсила помощ в Центъра през последния месец. Тя е била обект на принуждение от страна на брачна половинка си и преди години е била настанена в Кризисния център дружно с двете си дъщери. Сега тя, както и дъщерите ѝ отново са били обект на принуждение, описа Жени Петрова.

" Вече едната ѝ дъщеря е пълнолетна и бременна. Насилието още веднъж е от страна на брачна половинка на дамата и татко на двете момичето. Насилието този път директно е упражнено по отношение на двете деца и едната щерка, която в действителност е бременна ", изясни още Петрова.

Имаме ескалация на тези случаи, споделят от центъра. По техни данни сигналите са повече след случая в Стара Загора. Само за последните седмица при тях са подадени 10 сигнала за принуждение над дами.  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР