Случаят в Пловдив с убийството на Жоро Плъха може да

...
Случаят в Пловдив с убийството на Жоро Плъха може да
Коментари Харесай

Слави Ангелов: Очаквам случаят в Пловдив да предизвика промяна в закона

Случаят в Пловдив с убийството на Жоро Плъха може да промени закона. Твърде малко обстоятелства обаче са известни, а от тях зависи ориста на доктор Димитров. Това съобщи в ефира на Нова телевизия журналистът Слави Ангелов.

„ При тази обстановка с тези митинги, беше обикновено прокуратурата да излезе с някаква информация през тези два дни, само че това не се случи ”, сподели той. Той съобщи, че не е сигурен дали има запис, както и по какъв начин тъкмо е станало убийството. Според него митингите по никакъв метод не могат да повлияят на решението на прокуратурата.

„ Проблемът е, че този закон не е задоволително добър. Този закон се пояснява по друг метод от съда и в последните години правосъдната процедура демонстрира доста случаи, в които хора пазят дома си, намирайки се директно пред жилището, на някакво стълбище или вход и тнт., само че има доста такива хора, които влязоха в пандиза ”, сподели той.

Една от някогашните жертви на Плъха също описа своята история. Милена Петрова описа, че от полицията са й споделили, че единственото, което е избавило нея и фамилията й, когато са били ограбени от Плъха, е това, че са спели. Преди осем години фамилията й, както и още две други семейства в Асеновград са станали жертви на Плъха. Той е влезнал в дома на Милена през прозореца в стаята, в която тя спяла и ограбил телефона й, както и бижутата на нейна родственик.

„ Аз нямам късмет да се защитя против този човек ”, сподели тя. „ Какво мога да направя аз против един явно физически доста добре квалифициран мъж. Той може да направи всичко. Осъзнах ужаса на това, което ми се е случило, когато го видях за пръв и финален път ”, добави някогашната жертва на Плъха.

Слави Ангелов от своя страна повтори визията си, че казусът е в закона.

„ Можеш да се защитиш в дома си единствено, в случай че е проникнато в него с щурм и принуждение. Обикновено крадците влизат доста безшумно и деликатно, употребяват комплицирани принадлежности – последна дума на ключарската техника. Влизат доста безшумно, извършвам кражба всичко и излизат с концепцията никой да не ги види. Явно българските депутати не знаят това нещо, с цел да заложат условие за влизане с щурм, с цел да може човек да отбрани дома си ”, сподели той и разясни, че даже нарушител да влезе в дома ни, не можем да се защитим, в случай че не е нахлул с щурм и принуждение.

„ Защо непрекъснато търсим баланс, който би трябвало да пази насилника, а не жертвата ”, попита той, откакто сподели, че сега законите за самоотбрана не са настоящи и са от времето на социализма.

„ Законът не е задоволително явен и дава огромна зона за пояснение от страна на съдиите ”, добави той.

Има условие да отвърнеш на това принуждение съразмерно. Тоест би трябвало да отвърнеш със същата доза мощ ”, описа той. „ Ако ти си с револвер, а той е с нож, не можеш да се защитаваш ”, сподели той за закона. Слави Ангелов описа за няколко случа, в който жертвите на обири и принуждение, влизат в пандиза, откакто са се защитили. Той изрази мнение, че законът би трябвало да се промени и изключително „ тази точка, в която се изяснява, че би трябвало да се влезе с щурм и принуждение ”.

„ Също по този начин би трябвало да се види и това условие за съразмерно отвръщане на експанзията ”, сподели той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР